Szukasz ciekawego pomysłu na dania z bobem? No to masz: przepis prosty i bardzo prosty.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Bób przesmażony z chorizo jest daniem popularnym w Portugalii i trzeba przyznać, że Portugalczycy wiedzą co dobre. Aromatyczna wędlina dodaje bobowi dodatkowego smaku, a jeśli jest pikantna, co polecamy, także dodatkowego kopa.
My od siebie dodaliśmy proste grzanki, żeby danie było bardzie sycące i mogło wystąpić w roli lekkiego lanczu. Sałatka jest też skropiona prostym pesto, żeby dodać jej jeszcze więcej smaku.

Kup składniki online

Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!

Składniki:

  • ½ kg bobu
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 50 g chorizo
  • Kromka chleba

Pesto

  • 3 łyżki siekanej pietruszki
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Garść orzechów laskowych, lub pistacji, pokruszonych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1
Przepłucz bób i fasolkę, zalej wodą i ugotuj – czas około 10 minut. Bób nie może być rozgotowany. Odcedź, przelej zimną wodą. Obierz bób.

Krok 2
W międzyczasie: pokrój chleb w kostkę. Wysyp na rozgrzaną patelnię, podpiekaj aż pieczywo stanie się chrupiące. Zdejmij patelni. Wyłóż na nią pokrojone w plastry chorizo. Smaż aż kiełbasa się zezłoci. Dodaj do niej bób i fasolkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3
Zrób pesto: włóż do miksera pietruszkę, szczypiorek, parmezan, orzechy, wlej sok z cytryny i olej. Zmiksuj na gładki sos. Pesto możesz zrobić przy pomocy ręcznego robota.
Podawaj sałatkę z pesto i grzankami.

Smacznego!

Zobacz też foodbook na dzień 1600 kcal