Nietuzinkowe i pyszne danie, przy tym bardzo proste i szybkie. Sałatka z kalafiorem i granatem może być gotowa w 15 minut.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kalafior jest niezwykle wdzięcznym warzywem, z którego można robić mnóstwo niecodziennych dań,. Taka jest sałatka z granatu i kalafiora, połączenie soczystych, owocowych smaków, z wytrawnym, warzywnym, ale lekko orzechowym. Danie można zrobić na dwa sposoby: z kalafiorem surowym lub pieczonym. Obydwie wersje są pyszne, ale nieco odmienne w smaku. Sałatka w surowych składników jest bardziej soczysta i chrupiąca. Niestety, nieco ciężkostrawna. Z kolei sałatka z granatem i pieczonym kalafiorem stanowi wspaniały miks słodkich, pestkowych owoców w mięciutkim, kremowym warzywem. Całość uzupełnia chrupiąca, orzechowa, lekko pikantna w smaku rukola.
Sałatka z kalafiorem i granatem nie wymaga żadnego dresingu, czy sosu. Sok z granatu świetnie łączy się z dobrze przyprawionym kalafiorem, soczystą papryką i rukolą, doskonale obywając się bez jakichkolwiek dodatków.
Spróbuj inne nasze przepisy na dania z granatem: sałatkę z kuskusu, koziego sera i granatu, sałatkę z pieczonej kaczki, granatu i mięty, pieczone sznycle z sałatką z brukselki i granatu.
Składniki:
- Główka kalafiora
- 1 granat
- 1 żółta papryka
- Garść rukoli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wysyp na tackę do pieczenia. Posyp łyżeczką suszonego czosnku i cebuli. Polej 2 łyżkami oleju. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 10 minut.
Krok 2
W międzyczasie: wyjmij owoce granatu, pokrój paprykę w drobną kostkę.
Krok 3
Wyjmij kalafiora z piekarnika, przemieszaj. Przełóż do misy, dodaj granat, paprykę i rukolę. Wymieszaj, Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!