Sałatka grecka – najprostsza z sałatek. Tu w wersji błyskawicznej, bo ugotowanie makaronu warzywnego zajmuje 5 minut.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2 solidne

Sałatka grecka z makaronem warzywnym

Sałatka grecka to żelazny punkt niemal każdej restauracji, towarzyszka mnóstwa imprez i koło ratunkowe, kiedy trzeba coś szybko zrobić do jedzenia, a w lodówce jest tylko feta. Nasza sałatka grecka też właśnie taka jest: ekspresowa, niekłopotliwa – i zdrowa. Podstawę stanowi makaron warzywny, u nas z cieciorki, ale możesz użyć makaronu z groszku.. Sałatka grecka super smakuje z makaronem soba, czyli makaronem gryczanym.

Sałatka grecka to samograj: jedyne co trzeba zrobić to pokroić i wymieszać składniki. Jeden jest tylko haczyk – dresing. Nie zapomnij dodać do sosu suszonego oregano, bo bez niego danie utraci duszę i tożsamość!

Przepis inspirowany Delish.com

Spróbuj naszych przepisów na makarony warzywne – tu znajdziesz 5 niecodziennych dań

Składniki:

  • 250 g warzywnego makaronu, np. z soczewicy
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • Garść oliwek
  • 100 g fety
  • Kilka łyżek natki pietruszki lub bazylii

Dresing

  • 2 łyżki octu winnego
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron, odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 2

Umyj warzywa. Z papryki wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę. W dużą kostkę pokrój fetę (lub porwij na kawałki), a cebulę w drobną kosteczkę. Ogórka pokrój w plastry, tak samo oliwki. Przełóż warzywa do misy. Dodaj do nich makaron.

Krok 3

Przygotuj dresing: wlej do małego, wysokiego słoiczka 2 łyżki octy winnego, sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, dodaj łyżeczkę oregano i szczyptę soli. Zakręć i bardzo energicznie potrząsaj, aż do uzyskania gładkiej emulsji.

Krok 4

Polej dresingiem sałatę, wymieszaj. Posyp zieleniną. Podawaj.

Smacznego!