Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem to witaminowa i energetyczna bomba. Przy tym prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z kurczakiem, awokado, jabłkiem, marchewką, rzodkiewką i słonecznikiem – tak brzmi nazwa tego dania:) Zresztą niepełna, ponieważ brakuje w niej kluczowego składnika: sosu zielonej bogini, z którym sałatkę podajemy. Jest to bardzo popularny w kuchni amerykańskiej dresing, wykorzystywany również do macerowania mięsa. Bardzo zdrowy i lekki. Na sos zielonej bogini składają się zioła i możesz wykorzystać wszystko co masz pod ręką: pietruszkę, bazylię, miętę, tymianek plus czosnek i gęsty jogurt. Wszytko miksujesz na gładko i dobrze doprawiasz solą i pieprzem.
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka jest fajna z kilku powodów. Po pierwsze zrobisz ją szybko. Więcej, zrobisz ją błyskawicznie jeśli masz w lodówce pieczonego kurczaka, np. z poprzedniego dnia.
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka świetnie nadaje się właśnie do wykorzystania resztek pieczystego z niedzielnego obiadu. Tu znajdziesz mnóstwo innych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka).
Jeśli nie masz gotowego kurczaka, to sałatkę też zrobisz szybko. Filet z kurczaka trzeba ugotować, co zajmie raptem 15 minut. W tym czasie przygotujesz pozostałe składniki sałatki.
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka to bogactwo smaków zamkniętych w składnikach o różnej konsystencji: miękkim awokado, twardym, soczystym jabłku, chrupiącej i równie soczystej marchewce i papryce i podpieczonym słoneczniku.
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem inspirowana jest przepisem z bloga Minimalistbaker.com
Spróbuj innych przepisów z sosem zielonej bogini: kurczaka w marynacie green goddes oraz sałatkę z dresingiem zielonej bogini z grillowanym w piekarniku schabem
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 1 awokado
- 1 jabłko
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1/2 główki czerwonej cebuli
- 1 główka sałaty masowej lub dębowej
- Garść nasion słoneczka
Dresing zielonej bogini
- 1/2 szklanki gęstego greckiego jogurtu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka zalej wodą, tyle tylko, żeby mięso było zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet z wody, przestudź. Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki.
W międzyczasie:
Krok 2
Przełóż do miksera natkę pietruszki, szczypiorek, ząbek czosnku i jogurt grecki. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Wysyp na patelnię słonecznik. Wstaw na kuchenkę na dość mocny ogień, podpiekaj przez 2-3 minuty, mieszając, żeby nasionka się nie przypaliły. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Umyj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, jabłko i awokado pokrój w kostkę o boku 0,5 cm, cebulkę w drobną kostkę, rzodkiewkę w plasterki a paprykę i marchew (obraną) w słupki.
Przełóż składniki do dużej misy, dodaj do nich kurczaka i słonecznik. Wymieszaj.
Podawaj z sosem zielonej bogini.
Smacznego!