Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem to witaminowa i energetyczna bomba. Przy tym prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Sałatka z kurczakiem, awokado, jabłkiem, marchewką, rzodkiewką i słonecznikiem – tak brzmi nazwa tego dania:) Zresztą niepełna, ponieważ brakuje w niej kluczowego składnika: sosu zielonej bogini, z którym sałatkę podajemy. Jest to bardzo popularny w kuchni amerykańskiej dresing, wykorzystywany również do macerowania mięsa. Bardzo zdrowy i lekki. Na sos zielonej bogini składają się zioła i możesz wykorzystać wszystko co masz pod ręką: pietruszkę, bazylię, miętę, tymianek plus czosnek i gęsty jogurt. Wszytko miksujesz na gładko i dobrze doprawiasz solą i pieprzem. 

Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka jest fajna z kilku powodów. Po pierwsze zrobisz ją szybko. Więcej, zrobisz ją błyskawicznie jeśli masz w lodówce pieczonego kurczaka, np. z poprzedniego dnia. 

Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka świetnie nadaje się właśnie do wykorzystania resztek pieczystego z niedzielnego obiadu. Tu znajdziesz mnóstwo innych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka).

Jeśli nie masz gotowego kurczaka, to sałatkę też zrobisz szybko. Filet z kurczaka trzeba ugotować, co zajmie raptem 15 minut. W tym czasie przygotujesz pozostałe składniki sałatki.

Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka to bogactwo smaków zamkniętych w składnikach o różnej konsystencji: miękkim awokado, twardym, soczystym jabłku, chrupiącej i równie soczystej marchewce i papryce i podpieczonym słoneczniku.

Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem inspirowana jest przepisem z bloga Minimalistbaker.com

Spróbuj innych przepisów z sosem zielonej bogini: kurczaka w marynacie green goddes oraz sałatkę z dresingiem zielonej bogini z grillowanym w piekarniku schabem 

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 marchewka 
  • 1/2 główki czerwonej cebuli  
  • 1 główka sałaty masowej lub dębowej 
  • Garść nasion słoneczka

Dresing zielonej bogini

  • 1/2 szklanki gęstego greckiego jogurtu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól 
  • Pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1 

Kurczaka zalej wodą, tyle tylko, żeby mięso było zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjmij filet z wody, przestudź. Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki.

W międzyczasie:

Krok 2

Przełóż do miksera natkę pietruszki, szczypiorek, ząbek czosnku i jogurt grecki. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3 

Wysyp na patelnię słonecznik. Wstaw na kuchenkę na dość mocny ogień, podpiekaj przez 2-3 minuty, mieszając, żeby nasionka się nie przypaliły. Zdejmij z patelni.

Krok 4

Umyj warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, jabłko i awokado pokrój w kostkę o boku 0,5 cm, cebulkę w drobną kostkę, rzodkiewkę w plasterki a paprykę i marchew (obraną) w słupki. 

Przełóż składniki do dużej misy, dodaj do nich kurczaka i słonecznik. Wymieszaj.

Podawaj z sosem zielonej bogini.

Smacznego!