W 10 minut placki zrobi nawet początkujący kucharz. Dwie osoby najedzą się już za 8 zł.. Dzięki jarmużowi zawierają dużo witamin, ale za to mało kalorii.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 8 zł
Zobacz menu na tydzień, w którym znajdziesz inne przepisy z jarmużem.
Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany 😉 Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze.
Składniki:
- 1 mała cukinia lub płowa dużej
- 4 garście umytego i posiekanego drobno jarmużu
- 2 garście dowolnych ziół: bazylii, pietruszki, rukwi wodnej
- Pół ząbka czosnku
- 1 jajko
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- Ćwierć łyżki soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka cząbru (jeśli nie macie pod ręka to sprawdzi się też tymianek)
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od starcia cukinii na tarce z grubymi oczkami. Solimy i na chwilę odstawiamy, żeby sól pomogła wydobyć wodę z cukinii, której zawiera bardzo dużo. Przed smażeniem musimy się jej pozbyć, inaczej nie będzie chciała się połączyć z pozostałymi składnikami, ciasto stanie się za luźne i trudno będzie usmażyć placki bez dodatkowej, a przecież niepotrzebnej, porcji mąki. Żeby wycisnąć wodę, mocno odciskamy tartą cukinię na sicie, lub, co wymaga więcej zachodu, ale jest skuteczniejsze, wkładamy do gazy i skręcamy luźne końce aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci.
Siekamy dość drobno zioła.
Krok 2
Teraz baza do placków. Mieszamy jajko i mleko, dodajemy mąkę pszenną, dzięki czemu powstaje ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego cukinię, jarmuż i siekane zioła. Zawsze w tej kolejności, tzn. najpierw robimy ciasto i zanurzamy w nim składniki. Jeśli odwrócicie proces, czyli wsypiecie mąkę, wbijecie jajko do warzyw i podlejecie ciasto mlekiem powstanie pulpa trudna do usmażenia.
Do masy dodajemy przyprawy i parmezan. Mieszamy.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz łyżką kładziemy masę, formując zgrabne, cienkie placki. Smażymy po 3 minuty z obu stron.
Czas smażenia placków zależy od temperatury patelni. Jeśli jest mocno rozgrzana – będą gotowe szybciej, ale też mogą się przypalić. Poza tym o naszym smażeniu niechybnie dowiedzą się sąsiedzi, bo smażone placki będą intensywne pachnieć:)
Placki możemy zjeść z z salsą z pomidorów, cebuli i posiekanej bazylii.