15 minut i armatyczne chińskie danie gotowe. To najprotszy „chińczyk” do zrobienia. NIe wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba mieć tylko pod ręką kilka przypraw z kuchni azjatyckiej.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Najprostszy chińczyk
To danie to świetna wprawka dla tych, którzy lubią chińskie jedzenie, ale boją się sami je zrobić. Najprostszy „chińczyk” to naprawdę łatwizna, a smakuje jak z budki z chińszczyzną. Najważniejszym składnikiem jest sos, który składa się z kilku kluczowych dla kuchni azjatyckiej składników. Dobrze jest mieć je pod ręką, bo przydadzą się przy każdym daniu w stylu chińskim.
W kuchni trzeba sobie jakoś radzić – jeśli nie masz wszystkich przypraw podsuwamy zamienniki:
- zamiast sosu sriracha użyj niewielkiej ilości tabasco, albo ostrej papryki
- zamiast hoi sin możesz wykorzystać sos słodko-kwaśny.
Nie da się zastąpić sosu sojowego, który stanowi fundament całego sosu.
W przepisie wykorzystaliśmy boczniaki, bo ostatnio mamy mocną jazdę na dania wegetariańskie. Zamiast grzybów możesz też usmażyć kurczaka lub krewetki.
Składniki:
- Boczniaki 250 g
- Brokuł mała główka
- Kalafior mała główka
- Mała czerwona papryka
- 1 marchewka
- Makaron ryżowy 200 g
- 1 łyżka oleju
- Sezam do posypania
- Sos sojowy do smaku
Sos
- 4 łyżki cukru brązowego lub miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj sos. Przełóż składniki do miseczki i wymieszaj.
Krok 2
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na tłuszcz boczniaki pokrojone lub porwane na mniejsze kawałki, różyczki kalafiora i brokuła oraz paprykę pokrojoną w paski. Smaż przez kilka minut, mieszając.
Krok 4
Wlej sos do warzyw na patelni, zamieszaj, smaż chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaj makaron i wymieszaj całość.
Krok 5
Obierz marchew i pokrój w cienkie paski. Dodaj do makaronu, wymieszaj. Posyp sezamem. Wcinaj!
Smacznego!