Spaghetti z kalafiorem to klasyczne włoskie połączenie, W tym daniu kalafior jest pieczony, podobnie jak pulpety z mielonego indyka i parmezanu.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- ½ opakowania makaronu spaghetti
- 250 g mielonego indyka
- ½ główki kalafiora
- ½ szklanki sosu marinara (według tego przepisu)
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżka przyprawy włoskiej (według tego przepisu), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano
- 1 starty ząbek czosnku
- Kilka łyżek siekanej zieleniny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół szklanki tartego parmezanu, łyżkę przyprawy włoskiej, starty ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej pietruszki. ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymiesza dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż na tackę do pieczenia.
Krok 2
Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Przełóż na tackę z pulpetami. Posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Wstaw do środka tackę z pulpetami i kalafiorem. Piecz 15 minut. Wyjmij z pieca.
Krok 3
Włóż makaron do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania. Wlej do makaronu sos marinara, dodaj pulpety, pieczony kalafior. Wymieszaj, posyp zieleniną i parmezanem. Podawaj.