W tym stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina)
- 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków)
- 2 łyżki startego imbiru
- Mała papryczka chili (według uznania)
- 200 g boczniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu
- 1 płaska łyżeczka soli
- Posiekany pęczek kolendry
Sos
- 6 łyżek wytrawnego wina
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp łyżeczkę soli, a następnie kaszę (lub ryż). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Zdejm z ognia, odkryj, przemieszaj widelcem.
Krok 2
Wlej do miski 6 łyżek wytrawnego wina, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżki mielonego pieprzu i pół szklaki wody. Wymieszaj całość, żeby rozpuścić cukier.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na patelnię boczniaki (większe możesz porwać rękami na mniejsze kawałki), smaż na intensywnym ogniu przez 4-5 minut, często mieszając. Zdejmij grzyby z patelni i odłóż na bok.
Krok 4
Na tę samą patelnię wlej drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje. Dodaj posiekaną kolendrę. Wykładaj na talerze razem z kaszą.