Lekka i bardzo sycąca sałatka z młodych ziemniaków, bogata w składniki i smaki. Bajecznie prosta do zrobienia. Wystarczy kilka młodych ziemnaków, kawałem salami, garśc rukoli i oliwa.
Czas: do 30 minut
Poziom trudności: Super proste
Liczba porcji: 2
Co jest najważniejsze w sałatce? Składniki? Owszem, ale tak naprawdę do sałatki można wrzucić wszystko. Kluczowym elementem sałatki jest dresing, który nadaje całości charakteru, ostatecznego smaku i aromatu. Najlepsze są najprostsze dresingi. Czasem wystarczy skropić danie sokiem z cytryny i delikatnie polać dobrą oliwą. Czasem warto nieco wzbogacić skład. Polecamy Wam dzisiejszy dresing do sałatki z ziemniaków, prosty, a wyrazisty. Jest kwaskowy, słodkawy, lekko pikantny. Idzie świetnie w parze z sałatką z ziemniaków, której smak mocno podkreśla dodatek tymianku.
Zachęcamy Was także do robienia winegretów naszym sposobem, czyli w zamkniętym słoiczku. My do tego celu mamy „specjalny”: słoiczek, z gumką, hermetycznie zamykany. Tym tylko różni się on od słoiczków zakręcanych, że szybciej i łatwiej do zamknąćJ
Przepis na włoską sałatkę z zmieniaków pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com
Sałatka z młodych ziemniaków, salami i roszponki
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli
- Kilka suszonych pomidorów
- Kawałek salami
- Garść pomidorów koktajlowych
- Garść oliwek
- Garść roszponki lub rukoli
- Garść liści bazylii
- Pieprz
Dresing
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz. Zalej zimną wodą i gotuj do momentu, gdy widelec będzie gładko w nie wchodził, ale stawiał opór przy wyciąganiu. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nierozgotowane (w zależności od gatunku 10-15 minut gotowania). Odcedź, odstaw do ostygnięcia
Krok 2
W międzyczasie umyj pomidorki, roszponkę i bazylię. Pomidorki pokrój na połówki. Cebulę posiekaj w kostkę, suszone pomidory w paski a oliwki w talarki. Pokrój salami w półplasterki.
Krok 3
Przygotuj dresing. Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu czerwonego, dodaj łyżkę musztardy i łyżeczkę suszonego tymianku. Zakręć i postrząsaj energicznie aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Krok 4
Przełóż wszystkie składniki do misy. Polej dresingiem, wymieszaj. Popieprz do smaku.
Smacznego!