Najsłynniejsza zupa chłodnik na świecie – gaspacho. Prosta, mega zdrowa i sycąca.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 4
Najsłynniejsza zupa chłodnik
Chyba każdy słyszał o gaspacho, ale nie każdy próbował. Z mini sondy przeprowadzonej w pracy wynika, że najpopularniejszą na świecie zupę chłodnik próbowało ledwie kilka osób! Jeśli zaliczacie się do tych, którzy gaspacho znają tylko ze słyszenia to naprawdę straszna szkoda i czas najwyższy nadrobić zaległości. Gaspacho to zupa chłodnik o niebywałym, złożonym smaku, aksamitna, lekka a zarazem sycąca, chłodna i kojąca w dokuczliwe upały.
Przepis od Almodovara
Przepis pochodzi z filmu Pedro Almodovara „Kobiety na skraju załamania nerwowego” z 1988 r., w którym gaspacho gra główną rolę:) W pewnym momencie jedna z bohaterek pytana przez policję (bo film ma wątek kryminalny), co znajdowało się w podejrzanym gaspacho opowiedziała: Tomates, pimiento, cebollia, pepino, sal, vinagre.
Naprawdę nic więcej nie trzeba, żeby zrobić najpyszniejszą zupę chłodnik. No może jeszcze ząbek czosnku:)
Przepis na to gaspacho pochodzi z bloga Thekitchn.com
Składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 twardy ogórek
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 2 łyżki octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- Szczypta kuminu (opcjonalnie)
- Szczypta pieprzu kajenskiego (opcjonalnie)
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Z chleba odkrój skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do misy. Polej oliwą (pół szklanki), wymieszaj.
Krok 2
Umyj pomidory, pokrój w grube talarki, a następnie wyciśnij z nich sok do misy z chleba (ostrożnie, bo sok pryska). Miąższ zachowaj. Odstaw nasączony chleb na 10 minut.
Krok 3
Umyj papryki, wytnij gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę. Posiekaj ząbek czosnku i cebulę. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
Krok 4
Przełóż nasączony chleb do misy malaksera, zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory. Znowu zmiksuj. Jeśli masz duży malakser dodaj teraz pozostałe warzywa: papryki, ogórka, czosnek i cebulę i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli nie masz, miksuj składniki partiami.
Krok 5
Dopraw gaspacho solą, wlej ocet winny (kieruj się własnym smakiem i dodaj tyle, ile ci odpowiada), kumin i pieprz kajeński (jeśli używasz). Wymieszaj. Dodaj wody, żeby rozrzedzić zupę.
Wstaw do lodówki i schładzaj gaspacho przez co najmniej 3 godziny. Najlepiej przez całą noc.
Smacznego!