Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera.

Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 3-4

tarta ze szparagami

tarta ze szparagami

Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie jak to są wyjątkowo fotogeniczne. Po prostu trudno było przygotować ujęcie, bo co chwila sięgały po nią małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście?

Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi, współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący z tej restauracji) na nowojorskim Broocklinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Są to szparagi alla fontina.

Fontina to jeden z miliarda gatunków serów wyrabianych we Włoszech. To zdumiewające, że choć krów w Polsce i Włoszech jest prawie tyle samo (nieco ponad 6 mln sztuk), to pod względem liczby gatunków sera dzieli nas odległość drogi mlecznej!

Nie szukaliśmy fontiny, zamiast niej użyliśmy w przepisie camemberta. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie.

Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim!

tarta ze szparagami

Składniki:

  • Błyskawiczne ciasto na pizzę (według tego przepisu)
  • 6-7 zielnych szparagów 
  • Kilka plastrów szynki prosciutto lub cienko pokrojonego boczku
  • 4 jajka
  • Szklanka mleka
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 100 g sera camembert
  • Kilka łyżek siekanej pietruszki lub kolendry
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Łyżka masła
  • Olej do posmarowania formy 
  • Sól i pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni. 

Umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końce. W szerokim naczyniu zagotuj wodę (tyle żeby przykryła szparagi), posól. Wstaw do wrzątku szparagi. Gotuj około minuty. Odcedź. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę.

Krok 2 

W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej olejem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 minut i wyciągnij.

Tu uwaga: z 2 szklanek mąki jak w przepisie zrobicie tartę i zostanie Wam jeszcze ciasta na co najmniej dwie bułeczki. Możecie je upiec następnego dnia, np. na śniadanie. Temperatura 180 stopni, czas 25 minut.

Krok 3

W międzyczasie wbij do misy 4 jaja i rozkłóć rózgą. Wlej mleko, dodaj tarty parmezan i wymieszaj całość. Pokrusz do masy ser camambert.

Krok 4

Ułóż na dnie tarty szparagi.

Posiekaj drobno szynkę i rozłóż w wolnych miejscach. Zalej całość masą jajeczno-serową, posyp siekaną natką. Wstaw do piekarnika, piecz 20-25 minut.

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na pyszną tartę? Sprawdź również przepis na tartę ziemniaczaną z chipsami z jarmużu oraz tartę na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem.

Leave a Reply