Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3
Jak ugotować soczewicę
Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Ziarenka w trakcie gotowania pęcznieją, trzykrotnie powiększając objętość. Żeby ugotować pół szklanki soczewicy trzeba wiec 11/2 szklanki wody, szklankę soczewicy – 3 szklanki wody. Itd.
Przed gotowaniem dobrze jest soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, żeby oczyścić ją z pyłu i naleciałości.
Soczewicę zatem zalewamy wodą, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu. Tu ważna uwaga: czas gotowania zależy od tego, czy mamy całe ziarna soczewicy, czy jest to soczewica łupana – ziarenka są rozdzielone na połówki. W pierwszym przypadku potrzebuje ona około 15 minut na ugotowanie. Soczewica w połówkach jest już gotowa po 5-7 minutach.
Żeby jednak nie było tak łatwo czas zależy od rodzaju soczewicy. 7-15 minut gotuje się soczewica czerwona, żółta i zielona. Brązowa, podobnie jak groch, potrzebuje godziny na ugotowanie do miękkości.
Po ugotowaniu warto soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć i wysypać np. na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i rozsypać równo po całej powierzchni. Po wystygnięciu będzie sypka, a nasionka nie skleją się z sobą.
I ostatnia uwaga: soczewicę solimy dopiero po ugotowaniu. Ugotowana w posolonym wrzątku może być twarda.
Przepis na glazurę do łososia pochodzi ze strony Marthy Stewart.
Składniki:
- 0,5 kg świeżego łososia
- Szklanka czerwonej soczewicy
- 6-8 łodyg szparagów
- Duża garść pomidorków koktajlowych
- Szczypta cukru
- Sól i pieprz
Glazura do łososia
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Dresing
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj glazurę. Wsyp 4 łyżki cukru do miseczki, dodaj do niego 4 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj całość, aż cukier rozpuści się w płynie. Glazura ma płynną konsystencję.
Krok 2
Oczyść i osusz łososia. Pokrój na pasy, włóż do żaroodpornego naczynia, zalej glazurą. Obtocz rybę w marynacie. Odstaw na czas nagrzewania się piekarnika.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw naczynie z łososiem. Piecz 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Krok 3
W czasie, kiedy łosoś się piecze ugotuj soczewicę. Najpierw przepłucz ją pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji 3 miary wody do jednej miary soczewicy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Ugotuj szparagi. Do rondla wlej wody – wystarczy kilka centymetrów powyżej dna. Doprowadź do wrzenia, wsyp do niej szczyptę cukru. Zmniejsz ogień. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki włóż do wody, gotuj 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wyjmij z wody, pokrój na mniejsze kawałki.
Tu znajdziesz poradnik jak gotować szparagi.
Krok 5
Zrób dresing. Do małego, zakręcanego słoiczka włóż pół łyżeczki miodu, wlej 2 łyżki soku z cytryny, łyżkę oleju, wsyp pół łyżeczki suszonego czosnku, zakręć i potrząśnij energicznie aż składniki połączą się i powstanie gładka emulsja.
Krok 6
Wyłóż soczewicę na talerz, dodaj szparagi i pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe. Łososia podziel na części i połóż na pozostałych składnikach. Polej całość dresingiem.
Smacznego!