Prosty sposób na pyszne pieczone skrzydełka. Kluczem jest słodki sos buffalo. Pieczone skrzydełka trzeba polać sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas marynowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Pieczone skrzydełka buffalo to amerykański sposób przygotowywania kurczaka. Są dwa sposby podawania skrzydełek: sosem buffalo polewa się upieczone mięso i podaje. Zawiesity, słodki sos klei się do rąk, co niektórym, głównie dzieciom, bardzo się podoba. Skrzydełka obtoczone w glazurze można też wstawić do pieca, celem zapieczenia. Nam ta metoda bardziej się podoba.

Wśród składników pieczonych skrzydełek jest proszek do pieczenia. Co do zasady zmiękcza on mięso i często jest wykorzystywany do peklowania np. żeberek. W przypadku skrzydełek ważna jest też inna jego fukcja polegająca na tym, że proszek wyciąga wodę z mięsa dzięki czemu po upieczeniu jest ono jeszcze bardziej chrupiące.

Wypróbujcie inny nasz przepis na pieczone skrzydełka z domowym sosem BBQ

Pieczone skrzydełka z sosem buffalo

Składniki:

  • 500 g skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sos buffalo

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 6 łyżek keczupu

Przygotowanie:

Krok 1
Osusz skrzydełka ręcznikiem papierowym. Odkrój końcówki (zachowaj do rosołu), a następnie przekrój skrzydełka na połowy. Przełóż do głębokiej misy, posól, popieprz, dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj całość, przykryj i odstaw na pół godziny.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyłóż skrzydełka na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut.

Krok 3
W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu masło – 2 łyżki, kiedy się zapieni, dodaj dwie łyżki miodu, dobrze rozmieszaj, a następnie wlej sos pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu przez czas pieczenia skrzydełek.

Krok 4
Wyjmij skrzydełka z piekarnika Przełóż do dużej misy, polej sosem buffalo i wymieszaj tak by sos dobrze pokrył mięso.
Skrzydełka możesz polać sosem również na tacce do pieczenia, aczkolwiek łatwiej jest to zrobić w misie. W obydwu przypadkach zachowaj ostrożność, bo i mięsi i sos są gorące.

Krok 5
Przełóż skrzydełka ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 220 stopni. Zapiekaj jeszcze przez kilka minut, aż skrzydełka zaczną się delikatnie przypalać.
Wyjmij z piekarnika i podawaj z pieczonymi frytkami, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą.
Smacznego!