Pieczony kurczak w słodkim sosie huli huli świetnie smakuje zgrillowany, ale można go upiec również w piekarniku.

Czas marynowania: 8 godzin
Czas pieczenia: 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4-6

Pewnie zastanawiacie się co znaczy nazwa kurczak huli huli? Chyba, że wiecie. Jeśli byliście na Hawajach to na pewno zetknęliście się z kurczakiem huli huli, bo danie stamtąd pochodzi i jest szalenie popularne w całym kraju.

Istota dania sprowadza się do sosu, w którym marynowany jest kurczak. Historia powstania przepisu na kurczaka huli huli przypomina powstanie firmy krewetkowej Bubba-Gump, porucznika Dana Taylora i Forresta Gumpa, czyli wzięła się z niczego. W 1954 r. były amerykański oficer wywiadu Ernest Morgado i farmer Mike Asagi, założyli w Ewa na Hawajach kurzą fermę. Zaprosili rolników na spotkanie, na które Ernest przygotował kurczaka na grilla według przepisu swojej babki. I chwyciło. Kurczak macerowany w sosie podobnym do teriyaki szybko zyskał ogromną popularność, do czego przyczynił się fakt, że pewnie stał się on stałym elementem imprez charytatywnych organizowanych na całych Hawajach, na których zbierano pieniądze na dobroczynne cele.

Z czasem Morgado opatentował przepis na sos huli huli, który do dzisiaj chroniony jest tajemnicą. Wielu kucharzy odtworzyło recepturę zawiesistego sosu, w którym kurczak marynowany jest minimum 8 godzin, najlepiej całą noc. Podczas pieczenia mięso należy od czasu do czasu posmarować marynatą.

Kurczak huli huli najlepiej smakuje z grilla, ale świetny jest też z piekarnika. Słowo huli oznacza po hawajsku obróć. Podczas grilowania mięsa na imprezach towarzystwo zgromadzone przy grillu wołało głośno huli i kurcza był obracany na drugą stronę.

Polecamy Wam ten  niecodzienny przepis, stanowiący miłą odmianę od stosowanych w Polsce rozmaitych posypek do pieczonego/grilowanego mięsa.

Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 1 kg udek lub podudzi z kurczaka

Marynata

  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2-3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 łyżki tartego imbiru

Przygotowanie:

Krok 1
Włóż do dużej misy, albo dużego worka strunowego składniki marynaty: po pół szklanki keczupu, sosu sojowego i cukru, wlej 6 łyżki octu, dodaj dwa starte ząbki czosnku i dwie łyżki tartego imbiru. Wymieszaj składniki. Zachowaj kilka łyżek marynaty do smarowania mięsa podczas pieczenia. Włóż do marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Krok 2
Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do nagrzanego piekarnika tackę z udkami. Piecz w wysokiej temperaturze przez 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 15 minut. Wyjmij tackę, posmaruj marynatą kurczaka i obróć udka skórką do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Znowu wyjmij tackę, posmaruj marynatą, obróć udka skórką do góry i wstaw pod sam gril na 5 minut. Wyjmij i sprawdź czy mięso jest już upieczone – po nakłuciu widelcem lub wykałaczką z kurczaka powinien wypłynąć przejrzysty sos. Jeśli jest mętny, wstaw udka jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Podawaj kurczaka ze świeżą sałatą.
Smacznego!