Lekka i bardzo sycąca sałatka z młodych ziemniaków, bogata w składniki i smaki. Bajecznie prosta do zrobienia. Wystarczy kilka młodych ziemnaków, kawałem salami, garśc rukoli i oliwa.

Czas: do 30 minut

Poziom trudności: Super proste

Liczba porcji: 2

Skład sałatki z ziemniaków jets dośc dowolny. Można zrezygnować z salami i zastąpić je kawałkami mozzarelli

Co jest najważniejsze w sałatce? Składniki? Owszem, ale tak naprawdę do sałatki można wrzucić wszystko. Kluczowym elementem sałatki jest dresing, który nadaje całości charakteru, ostatecznego smaku i aromatu. Najlepsze są najprostsze dresingi. Czasem wystarczy skropić danie sokiem z cytryny i delikatnie polać dobrą oliwą. Czasem warto nieco wzbogacić skład. Polecamy Wam dzisiejszy dresing do sałatki z ziemniaków, prosty, a wyrazisty. Jest kwaskowy, słodkawy, lekko pikantny. Idzie świetnie w parze z sałatką z ziemniaków, której smak mocno podkreśla dodatek tymianku.

Zachęcamy Was także do robienia winegretów naszym sposobem, czyli w zamkniętym słoiczku. My do tego celu mamy „specjalny”: słoiczek, z gumką, hermetycznie zamykany. Tym tylko różni się on od słoiczków zakręcanych, że szybciej i łatwiej do zamknąćJ

Przepis na włoską sałatkę z zmieniaków pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com

Sałatka z młodych ziemniaków, salami i roszponki

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • Kilka suszonych pomidorów
  • Kawałek salami
  • Garść pomidorów koktajlowych
  • Garść oliwek
  • Garść roszponki lub rukoli
  • Garść liści bazylii
  • Pieprz

Dresing

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz. Zalej zimną wodą i gotuj do momentu, gdy widelec będzie gładko w nie wchodził, ale stawiał opór przy wyciąganiu. Ziemniaki mają być ugotowane, ale nierozgotowane (w zależności od gatunku 10-15 minut gotowania). Odcedź, odstaw do ostygnięcia

Krok 2

W międzyczasie umyj pomidorki, roszponkę i bazylię. Pomidorki pokrój na połówki. Cebulę posiekaj w kostkę, suszone pomidory w paski a oliwki w talarki. Pokrój salami w półplasterki.

Krok 3

Przygotuj dresing. Wlej do szczelnie zamykanego słoiczka 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu czerwonego, dodaj łyżkę musztardy i łyżeczkę suszonego tymianku. Zakręć i postrząsaj energicznie aż do uzyskania gładkiej emulsji.

Krok 4

Przełóż wszystkie składniki do misy. Polej dresingiem, wymieszaj.  Popieprz do smaku.

Smacznego!