15 minut wystarczy by przygotować pyszną domową zupę instant ze słoika na domowej kostce rosołowej. O niebo zdrowszą od sklepowych zupek w proszku i  kupionych kostek.

Domowa zupa instant

Domowa zupa instant

Od dawna zabieraliśmy się do zrobienia zupy instant w słoiku, bo oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. Patent jest bardzo prosty: siekasz warzywa, albo pakujesz do słoja mrożonki. Dorzucamy do tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Tak przygotowaną zupę można bez problemu zabrać do pracy. Przed jedzeniem całość wystarczy zalać  wrzątkiem i gotowe.

Domowa kostka rosołowa

Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi jak zrobić bulion do zupy, bo przecież nie z kostki rosołowej. Otóż Amerykanie, niestety używają czegoś co się nazywa „Better then bullion” i jest jakimś lokalnym produktem. Podobno zdrowym. Nam po przeczytaniu składu naszej polskiej kostki do rosołu, stanowiącej perełkę przemysłu chemicznego, odeszła ochota na zupki instant krajowiej produkcji.

Ostatnio jednak zaczęliśmy szukać przepisów na domowe kostki bilionowe, bo doszliśmy do wniosku, że nie ma szans, żeby ktoś czegoś w tym zakresie nie wymyślił. I mieliśmy rację – przepisów jest całkiem sporo, z których zrobiliśmy własny miks i przepis na domowy bulion z kostki. Polecamy, bo naprawdę smakuje mega!

Domowa zupa instant to świetny pomysł na super szybki lancz. Zawartość zależy tylko od Waszej inwencji. Dobrze sprawdzają się warzywa sezonowe, ale możecie też dodać mrożonki: groszek, fasolę, kukurydzę. Oprócz warzyw możecie dorzucić do zupy resztki mięsa z lodówki, albo świeżo zrobione krewetki. Tu jedna uwaga: o ile warzywa do zupy mogą być surowe, pod warunkiem, że są cienko pokrojone, to mięso musi być dobrze wysmażone/wypieczone. Wrzątek, którym zalewamy zupę tylko podgrzewa składniki, nie gotuje ich.

I jeszcze jedna ważna rzecz: dodajcie do zupy duże ilości ziół oraz ulubionych przypraw. Niech pachnie i smakuje naturalnymi smakami.

Na koniec trzeba zupę posolić, bo kostki są niesłone. My dosalamy bulion sosem sojowym i solą morską.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Liczba porcji: 2 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • Duża cukinia
  • Upieczony lub ugotowany kalafior
  • 1/2 kubka cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 kubek upieczonego lub ugotowanego kurczaka  
  • Kolendra, pietruszka, szczypiorek
  • Sos sojowy lub sól
  • Pieprz
  • Domowa kostka rosołowa

Przygotowanie

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Marchew i cukinię pokrój w cienkie paski. Kalafiora podziel na małe różyczki, mięso porwij na kawałki. Włóż na dno słoików zamrożone kostki bulionowe. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej  pasty jeszcze nie zamrożonej). Układaj warstwami warzywa i mięso. Na wierzch wyłóż ryż.

Przed jedzeniem zalej całość gorącą wodą. Dopraw do smaku.

Smacznego!