Super prosty przepis na aromatyczne i orzeźwiające spaghetti.  Bazyliowo-miętowe pesto pięknie pachnie, ma lekki, orzeźwiający smak, który zmienia zwykły makaron w niecodzienne danie. Do tego drobno pokrojona mozarella, która częściowo topi się w zetknięciu z gorącym makaronem, a częściowo zastyga w formie niewielkich, smakowitych grudek sera…

Czas: 15 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Poczuj mięte do mięty!

spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Jeśli należycie do tych, którzy uważają, że mięta nadaje się tylko do zrobienia mojito albo zaparzenia herbatki, to najwyższy czas zrewidować poglądy! Delikatny miętowy smak doskonale aromatyzuje mnóstwo potraw (żeby wspomnieć tylko pieczeń jagnięcą). Jak się okazuje, doskonale sprawdza się także jako składnik pesto do makaronów.

Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień!

Dziwi Was takie połączenie? My też początkowo dość sceptycznie podchodziliśmy do pomysłu miętowej pasty, ale nasze obawy okazały się absolutnie nieuzasadnione. Zakochaliśmy się w tym spaghetti i na pewno zjemy je jeszcze nie raz (a raczej wiele, wiele razy!). Tym bardziej, że jego przygotowanie jest banalnie proste, a do tego bardzo zasmakowało Miłoszkowi!

spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Super prosty przepis

Mozzarellę warto drobno pokroić i zamacerować na kilka minut w pesto, żeby przeszła aromatem bazylii i męty. Ser i pesto dodajemy do gorącego makaronu zaraz po odcedzeniu i energicznie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gesty możecie rozwodnić go kilkoma łyżkami wody spod makaronu.

Ten genialny w swej prostocie przepis jest autorstwa Melissy Clark.

spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Składniki:

  • Pęczek bazylii
  • Pęczek mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • Pół opakowania makaronu spaghetti
  • 200 g mozzarelli w zalewie 
  • Garść nasion dyni
  • Sok z połowy cytryny 
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj cztery szklanki wody, wsyp łyżkę soli, następnie dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Krok 2

W międzyczasie przełóż do miksera bazylię, miętę (zachowaj kilka listków do dekoracji dania) parmezan, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki sos.

Krok 3

Pokrój w małą kostkę mozarellę, przełóż do miseczki i wymieszaj z kilkoma łyżkami zielonego sosu.

Krok 4 

Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię i chwilę praż, aż lekko się zrumieni.

Krok 5

Odcedź makron, zachowując około pół szklanki wody. Do gorącego makaronu dodaj sos i mozzarellę, a następnie szybko wymieszaj tak by ser rozpuścił się w makaronie. Jeśli pasta jest za sucha – rozrzedź sos wodą spod makaronu.

Podawaj pastę posypaną listkami bazylii i mięty i nasionami dyni.

Smacznego!

Sprawdź całe menu na tydzień!