Sałatka z arbuza jest prosta i pyszna! To najlepszy sposób, żeby orzeźwić się w upał, a zarazem zjeść coś pożywnego! Danie do przyrządzenia w 10 minut.
Czas: 10 minut
Poziom trudno: Łatwy
Liczba porcji: 2
Słodki arbuz, kwasowe pomidorki, słony ser i prosciutto, w tle orzechowa kasza i lekki desing… Cudowna sałatka z arbuza do przyrządzenia w 15 minut. Jeśli zrezygnujecie z kaszy, albo zastąpicie ją kuskusem, danie będzie gotowe w kilka minut.
Do stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana, mistrza prostych form kulinarnych.
Składniki:
- Kawałek dojrzałego arbuza
- Kostka sera feta
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano)
- 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy
- Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych
- Garść rukoli lub roszponki lub bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości.
Krok 2
Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami.
Smacznego!