Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2

Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:)

Klopse i polpette

Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy w tym samym kwiecistym języku mówią na nie Fleischpflanzerl:) ale też Bullete i Klopse.

Stąd wzięły się nasze klopsy, czyli mielone, na które mówimy też pulpety.

To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino i ricottą są podstawą pomidorowego sosu.

Skład pulpetów zależy od regionu, czasem zawierają mortadelę, beszamel, albo siekane salami. Mięso powinno być drobno zmielone, surowe.

Patent na pulpety Jamiego Oliviera

Tak jest zazwyczaj, chyba że zrobicie polpette di polo Jamiego Oliviera. Facet lubi kombinować w kuchni i czasem wychodzą mu rzeczy niesamowite. Jamie Olivier kocha włoską kuchnię jak każdy komu Pan Bóg dał kubki smakowe i niezłe potrafi z nią eksperymentować. Jego polpette robi się, uwaga, z gotowanego drobiu. To nie jedyna zmiana. W pulpetach jest parmezan, to włoski dodatek, ale też kapary, a to już raczej zapożyczenie z niemieckich Koeningsberg Klopse lepionych z anchovie, podawanych w kaparowym sosie. Poza tym pulpety są z gotowanego mięsa, które po przemieleniu i połączeniu z pozostałymi składnikami, trafiają w formie kształtnych kulek do pieca. Na koniec trzeba dodać do nich sos pomidorowy.

Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy,  że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście!

Składniki:

  • Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa (mniej więcej 3 nogi z kurczaka, ugotowane z warzywami)
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek siekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sos

  • 2 opakowania passaty pomidorowej (po 400 ml)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni

Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij do masy jajko i jeszcze raz włącz malakser.

Krok 2

Wilgotnymi dłońmi formuj okrągłe pulpety i przekładaj do nasmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Po 15 minutach obróć pulpety na drugą stronę.

Krok 3

Wlej passatę do rondla. Włóż do niej łyżkę masła, liść laurowy, małą cebulę, doprowadź do wrzenia, zamieszaj, a potem gotuj na wolnym ogniu do momentu aż pulpety będą gotowe.

Posól i popierz do smaku.

Krok 4

Zalej sosem pomidorowym pulpety i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika.

Podawaj z gotowanym ryżem lub kaszą.