Wystarczy kilka minut, aby przygotować chiński makaron długowieczności – niesamowicie aromatyczne, tradycyjne chińskie danie noworoczne. Idealny na otwarcie Roku Psa.

Chiński makaron długowieczności z boczniakami

Z początkiem lutego zaczął się chiński Rok Psa. W naszym domu był obchodzony specjalnie uroczyście ze względu na Luleczka – czyli my zjedliśmy chiński makaron długowieczności – longevity noodles, a Lulek kawał wołowiny (i nikt nie zjadł Luleczka). Makaron długowieczności jest tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Długi makaron ma zapewnić długie i pomyślne życie.  Danie robi się z makaronu ryżowego albo pszennego, z grzybami shitake i mięsem. My użyliśmy makaronu linguini, a shitake zastąpiliśmy boczniakami (jakie to będzie miało konsekwencje dla naszego życia – to okaże się wkrótce ;-)). W sklepie były co prawda shitake, ale postanowiliśmy wypróbować naszych boczniaków. Efekt – doskonały! Świeże boczniaki zasmażone błyskawicznie na rozgrzanej patelni dodały aromatu i delikatnej chrupkości potrawie. Naszym zdaniem w niczym nie ustępują shitake, a są o połowę tańsze.
Polecamy Wam ten przepis, bardzo prosty do zrobienia i nadzwyczaj smaczny. Zresztą jak wszystkie dania stir fry.

Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com

chiński makaron długowieczności

Składniki:

  • Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g
  • Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe
  • 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski
  • Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki)
  • Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki

Marynata:

  • 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego albo 1 łyżka octu ryżowego (lub) winnego i łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki (najlepiej ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misie. Pokrojone w paski mięso dodaj do marynaty, przykryj i odstaw.

Krok 2
Ugotuj makron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, odcedź i przepłucz zimną wodą. Odstaw.

Krok 3
Rozgrzej mocno wok lub w rondel, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć mięso, papryczkę chili i smaż mieszając intensywnie przez 1-2 minuty, aż mięso się usmaży. Ściągnij z woka i wrzuć na niego kapustę i grzyby. Smaż około 1 minuty. Dodaj z powrotem mięso, wymieszaj. Przełóż do misy.

Krok 4
Rozgrzej ponownie wok, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć makaron i podgrzewaj mieszając intensywnie. Smaż pół minuty. Dodaj do makaronu mięso, grzyby i kapustę. Wlej 2 łyżki sosu sojowego.
Ściągnij z ognia. Podawaj makaron posypany zieleniną.

Dopraw do smaku sosem sojowym.

Smacznego!