Słodko-ostry kurczak po żydowsku – bardzo aromatyczna potrawa, która może być ozdobą niedzielnego stołu. Albo noworocznego, na żydowski Nowy Rok.

Czas: 1 godzina 15 minut (w tym 30 minut na marynowanie i 30 na pieczenie)

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2 bardzo solidne

Słodko-ostry kurczak po żydowsku

Kuchnia, która kocha słodkie smaki

W tym roku obchody Rosh Hashanah, czyli żydowskiego Nowego Roku zaczną się 9 września, a zakończą 11 września. Żydowski Nowy Rok jest świętem ruchomym, którego data zależy od terminu Paschy.

W Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka szkoda, bo kuchnia żydowska jest niezwykła, tak jak ten przepis na kurczaka.

Jak cala zresztą kuchnia orientalna, lubuje się w słodkich smakach, przełamanych ostrymi przyprawami. Tak też jest w tym daniu: kurczak został zamarynowany w aromatycznej zaprawie z dodatkiem marchewki, cebuli i daktyli, a następnie upieczony razem z marynatą i warzywami. W efekcie powstało niesamowite aromatyczne, odświętne danie, będące ozdobą stołu.

Coś nowego czy klasyka

Naszym zdaniem słodko-ostry kurczak po żydowsku jest doskonałą propozycją na niedzielny, odświętny obiad. Jeśli macie już dość standardowych przepisów na kurczaka, wypróbujcie tej receptury, a przekonacie się, że było warto. A jeśli wolicie klasykę – polecamy absolutny hit na naszym blogu – kurczaka nadziewanego wątróbką.

Przepis na słodko-ostrego kurczaka po żydowsku pochodzi od Melissy Clark.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 podudzia z kurczaka 
  • 3 szklanki posiekanej w kostkę marchewki
  • Duża czerwona cebula posiekana w krążki 
  • Niepełna szklanka posiekanych daktyli
  • Zielenina: siekana pietruszka i szczypiorek 

Marynata 

  • Sok z cytryny
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 4 suszone papryczki chilli lub 2 świeże
  • Liść laurowy

Przygotowanie: 

Krok 1

Wymieszaj składniki marynaty, przełóż do rondla i gotuj 5 minut. Ostudź. Zalej marynatą kurczaka. Dodaj posiekają w kostkę marchew, cebulę pokrojoną w talarki i drobno posiekane daktyle. Wymieszaj całość i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce na całą noc.

Krok 2

Pokrój cytrynę w półplastry. Zagotuj w garnku odrobinę wody, wrzuć do niej cytryny i gotuj 2 minuty. Odcedź i ostudź. 

Krok 3

Słodko-ostry Kurczak po żydowsku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż kurczaka z marynatą i warzywami na tacę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut. Gotowe!

Smacznego!