Słodko-ostry kurczak po żydowsku – bardzo aromatyczna potrawa, która może być ozdobą niedzielnego stołu. Albo noworocznego, na żydowski Nowy Rok.
Czas: 1 godzina 15 minut (w tym 30 minut na marynowanie i 30 na pieczenie)
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 bardzo solidne
Kuchnia, która kocha słodkie smaki
W tym roku obchody Rosh Hashanah, czyli żydowskiego Nowego Roku zaczną się 9 września, a zakończą 11 września. Żydowski Nowy Rok jest świętem ruchomym, którego data zależy od terminu Paschy.
W Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Wielka szkoda, bo kuchnia żydowska jest niezwykła, tak jak ten przepis na kurczaka.
Jak cala zresztą kuchnia orientalna, lubuje się w słodkich smakach, przełamanych ostrymi przyprawami. Tak też jest w tym daniu: kurczak został zamarynowany w aromatycznej zaprawie z dodatkiem marchewki, cebuli i daktyli, a następnie upieczony razem z marynatą i warzywami. W efekcie powstało niesamowite aromatyczne, odświętne danie, będące ozdobą stołu.
Coś nowego czy klasyka
Naszym zdaniem słodko-ostry kurczak po żydowsku jest doskonałą propozycją na niedzielny, odświętny obiad. Jeśli macie już dość standardowych przepisów na kurczaka, wypróbujcie tej receptury, a przekonacie się, że było warto. A jeśli wolicie klasykę – polecamy absolutny hit na naszym blogu – kurczaka nadziewanego wątróbką.
Przepis na słodko-ostrego kurczaka po żydowsku pochodzi od Melissy Clark.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 podudzia z kurczaka
- 3 szklanki posiekanej w kostkę marchewki
- Duża czerwona cebula posiekana w krążki
- Niepełna szklanka posiekanych daktyli
- Zielenina: siekana pietruszka i szczypiorek
Marynata
- Sok z cytryny
- Sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 4 suszone papryczki chilli lub 2 świeże
- Liść laurowy
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty, przełóż do rondla i gotuj 5 minut. Ostudź. Zalej marynatą kurczaka. Dodaj posiekają w kostkę marchew, cebulę pokrojoną w talarki i drobno posiekane daktyle. Wymieszaj całość i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce na całą noc.
Krok 2
Pokrój cytrynę w półplastry. Zagotuj w garnku odrobinę wody, wrzuć do niej cytryny i gotuj 2 minuty. Odcedź i ostudź.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż kurczaka z marynatą i warzywami na tacę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut. Gotowe!
Smacznego!