Skrzydełka „buffalo” z domowym sosem BBQ to diabelnie sprytny przepis na super przyprawione skrzydełka, których… nie trzeba przyprawiać, czy marynować. Wystarczy posolić, popieprzyć… Resztę załatwi  przepyszny sos BBQ.

Czas: ok. 45 minut

Poziom trudności:

skrzydełka z domowym sosem BBQ

Skrzydełka z domowym sosem BBQ

Jak szybko upiec aromatyczne i smaczne skrzydełka? Sprawa w teorii banalna, w rzeczywistości nie taka prosta. Żeby skrzydełka miały smak trzeba je wcześniej natrzeć przyprawami, potrzymać w marynacie, albo wrzucić do panierki. Jest jeszcze jeden sposób: upiec skrzydełka i na koniec zanurzyć je w sosie barbecue. Ten patent podpatrzyliśmy u naszego ulubieńca, Marka Bitmana, autora książek kucharskich i smakosza, który maksymalnie uprasza przepisy. Buffalo chicken wings właśnie takie są. Skrzydełka według tej receptury można piec i na grillu i w piekarniku. W obydwu przypadkach na koniec pieczenia, już po zanurzeniu w sosie, trzeba mocno podkręcić temperaturę, żeby na powierzchni skrzydełek powstała przyjemna skorupka.

Jak zrobić własny sos BBQ

Jeśli chodź o sam sos, możecie użyć kupionego, ale gorąco polecamy Wam domową wersję sosu BBQ (z pewnością wyjdzie taniej, ale przede wszystkim bez chemii). Nasz przepis na domowy sos BBQ inspirowany jest przepisem Marthy Stewart, z tą różnicą, że robimy go na bazie passaty pomidorowej a nie keczupu (jak robi Martha), dzięki czemu jest on lżejszy i zdrowszy. Do minimum ograniczyliśmy ilość cukru – 2 łyżki zamiast pół szklanki jak chcą niektórzy. Sos wychodzi delikatnie słodki, zawiesisty, ale lekki. Świetnie nadaje się do smarowania pieczonego łososia lub mięsa.

Możecie stopniować ostrość sosu dodając mniej lub więcej pieprzu kajenskiego. Do skrzydełek pasuje nieco bardziej podkręcony sos BBQ.

Przyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi, od którego zapożyczyliśmy przepis.

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyka soli
  • 1 łyżka czosnku suszonego

Sos barbecue:

  • Opakowanie passaty pomidorowej 400 g
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Krok 1
Od skrzydełek odetnij końcówki (zachowaj na bulion) i tak przygotowane włóż do głębokiej misy. Polej olejem i przyprawami, wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Przełóż skrzydełka na ruszt albo tackę (skórką do góry) i włóż do piekarnika. Piecz 25 minut. W połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj domowy sos BBQ. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć na nie z grubsza posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu (uważaj, żeby nie przypalić masła) około 5 minut. Dodaj czosnek, smaż minutę. Wsyp cukier, smaż kolejną minutę. Wsyp paprykę, pieprz kajeński, zamieszaj. Wlej ocet i sos worcester. Smaż chwilę. Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj składniki i duś bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zmiksuj całość, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3
Upieczone skrzydełka znowu przełóż do głębokiej misy i dodaj do nich sos barbecue – około jednej trzeciej zawartości. Obtocz skrzydełka dokładnie w sosie i przełóż z powrotem do piekarnika. Zapiekaj pod samym grillem około 5-10 minut, aż skrzydełka ładnie się przypieką.
Podawaj z frytkami pieczonymi w piecu (pokrój dobrze umyte, nieobrane ziemniaki w grube frytki, skrop olejem, posyp suszonym oregano i solą, wymieszaj. Piecz 30 minut w 200 st) i z sałatą, np.  z posiekanej drobno kapusty pekińskiej, polanej vinegretem z musztardą miodową (1     łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy miodowej).

Smacznego!