Proste i zdrowe danie, szybkie do zrobienia. Domowe sushi bez zawijania niewiele ustępuje zwijanej wersji, a wymaga minimum pracy.

Kluczowe dla tego dania są dwa dresingi, obydwa bardzo proste: do ryżu i do całego sushi. Pozostałe składniki to szerokie pole dla Waszej inwencji twórczej. My do sushi bowl dodaliśmy łososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża.

Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu.

Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek i awokado. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony nori, jeśli nie – można się bez nich obejść.

Opcjonalny jest też dresing do sushi. W klasycznej wersji nie dodaje się do potrawy sosów, ale w wielu sushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy. 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu 
  • Łosoś wędzony 2×100 g
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 2 awokado
  • Marynowany imbir
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki nasion sezamu

Dresing do ryżu

  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dresing do sushi

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sriracha

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wyłącz ogień i zostaw przykryty ryż jeszcze 5 minut.

Krok 2

Wymieszaj cukier z octem i solą. Możesz całość wstawić na 10-15 sekund do mikrofali, żeby ułatwić sobie sprawę. Wymieszaj dresing z ryżem

Krok 3

Posiekaj w słupki ogórek i marchew, awokado w plastry – skrop je cytryną. Układaj wszystkie składniki w szerokiej misie, dodaj łososia i imbir marynowany. Wymieszaj majonez z sosem sriracha i skrop dresingiem danie i posyp nasionami sezamu.