Jedna z najpopularniejszych na świecie, a według Gordona Ramsaya najlepsza letnia sałatka. U nas w wersji z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i fasolką.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Dressing w roli głównej
Z czymkolwiek nie podalibyście sałatki nicejskiej, dressing na bazie musztardy, octu winnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji.
Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie je pomiąć. Ale zachęcamy do ich kupienia. Nie są tanie, trzeba za nie dać parę złotych, ale naprawdę warto (a do tego mała puszeczka starcza na długo).
Sałatka nicejska w wersji warszawskiej
Nasza sałatka nicejska jest trochę inna od tradycyjnej – zamiast gotowanych ziemniaków użyliśmy pieczonych. Według nas są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję niż gotowane. Poza tym, zamiast sałaty użyliśmy dużo groszku i fasoli, których słodycz świetnie zgrała się z lekko słodkimi ziemniakami. Żeby nie było za słodko, całość przełamał treściwy, wyrazisty, kwaskowy dresing.
Inspirowaliśmy się przepisem Davida Tanisa.
Składniki:
- 6-8 średniej wielkości ziemniaków
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 szklanki fasolki zielonej (może być mrożona)
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- Duża garść rukoli
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki sielankę natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Dressing
- Ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki kaparów drobno posiekane
- 2 łyżki musztardy dijonskiej
- 4 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż brzegi talarków lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź.
Krok 2
Zagotuj litr wody, posól, wsyp do niej fasolkę i groszek. Po minucie odcedź warzywa. Ostudź.
Krok 3
Przygotuj dressing: połącz 2 łyżki musztardy z 4 łyżkami octu winnego, dodaj drobno posiekane anchois, czosnek, 4 łyżki oliwy i utrzyj łyżką na w miarę gładką pastę.
Skrop dresingiem ziemniaki i warzywa.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.
Smacznego!
Szukasz więcej przepisów na wyjątkowe sałatki – sprawdź również 5 pomysłów na sałatki idealne na lunch do pracy.