Krewetki z makaronem to super prosty przepis na pyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić ze spaghetti, ale warto zastąpić je drobnym makaronem, np. orzo.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Krewetki z makaronem – tylko z jakim?

Krewetki z makaronem orzo to bardzo delikatne i smaczne danie. Drobny makaron orzo świetnie chłonie aromaty winno-maślanego sosu

Spośród 200 rodzajów makaronów, jakie mają Włosi, makaron orzo jest jednym z najwdzięczniejszych. Orzo po włosku znaczy jęczmień. Być może makaron kształtem przypomina ziarenko jęczmienia, jednak bardziej kojarzy się z ziarenkiem ryżu.

Makaron jest świetnym dodatkiem do zup, skutecznie udając właśnie ryż, ale doskonale sprawdzi się jako podstawa dania głównego. Najlepszym przykładem są krewetki z makaronem orzo – danie delikatne, pachnące owocami morza i bardzo łatwe do zrobienia. Zazwyczaj do smażonych krewetek dodaje się spaghetti, ale wcale tak nie musi być. Bardzo dobrze w roli bazy sprawdzą się drobne odmiany makarony, np. gwiazdki, małe muszelki.

Do dnia krewetki z makaronem najlepiej jest użyć surowych, czyli szarych krewetek (mrożonych), bo podczas smażenia bardzo ładnie aromatyzują danie. Różowe, podgotowane wcześniej krewetki nie mają już tego smaku. Tu jedna ważna uwaga: kiedy używacie mrożonych krewetek, po rozmrożeniu dokładnie je osuszcie, bo w przeciwnym wypadku woda jaka się w nich znajduje wypłynie podczas smażenia o zamiast gładkiego sosu uzyskacie krewetkowy bulion.
Przepis na krewetki z makaronem pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com.

Polecamy Wam również przepis na krewetki ze spaghetti w sosie maślanym

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu
  • 200 g krewetek, najlepiej surowych
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek papryczki chilli (według uznania, ale pół łyżeczki posiekanej papryczki wystarczy)
  • Garść rukoli
  • Starty parmezan do posypania makaronu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zachowaj około pół szklanki wody spod makaronu.

Krok 2
Krewetki rozmróź (jeśli są mrożone) i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Kiedy masło jeszcze się topi wyłóż na patelnię krewetki. Smaż po minucie z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.

Krok 3
Wyłóż na patelnię łyżkę masła i wlej 2 łyżki oliwy. Drobno posiekaj papryczkę chilli i czosnek i wysyp na patelnię. Smaż do momentu aż zacznie pachnieć i kiedy tylko zacznie brązowieć (uważaj, żeby go nie przypalić!) wlej wtedy do niego pół szklanki wina, podkręć temperaturę, gotuj chwilę, żeby odparować alkohol. Zmniejsz ogień, włóż krewetki z powrotem na patelnię z sosem, chwilę podgrzewaj a następnie włóż makaron do sosu z krewetkami, dobrze wymieszaj, wlej na patelnię wodę spod makaronu (2-3 łyżki, żeby zagęścić sos). Posiekaj rukolę i dodaj do makaronu. Wymieszaj, popieprz do smaku. Posyp parmezanem. Podawaj.
Smacznego!