Trzy składniki: ser, pieprz i makaron. Niesamowicie proste, ale dekadenckie danie w muślinowym, charakternym serowym sosie. Do przygotowania w 15 minut.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Makaron – danie roku

Makaron cacio e pepe jest klasyczną potrawą kuchni rzymskiej. Prostej, a mimo to bardzo smacznej i wykwintnej. Nazwa dania oznacza ser i pieprz. Potrawa pochodzi z pradawnych, rzymskich czasów, kiedy pasterze wędrowali ze stadami owiec po górach Apeninów. Zabierali ze sobą w drogę makaron tonnarelli, podobny do spaghetti, ale cienki jak anielskie włosy. Podczas wypasu wyrabiali owczy ser – pecorino romano, z którego później warzyli muślinowy, ale charakterny sos.

Dzisiaj to proste, pasterskie danie jest jedną z najbardziej popularnych past na świecie. Trzy lata temu New York Times ogłosił je daniem roku!

Diabeł w szczegółach

Makaron cacio e pepe nie jest tak łatwy do zrobienia jak mogłoby się wydawać. Kluczowa kwestia to przygotowanie gładkiego, serowego sosu w taki sposób, żeby ser nie zwarzył się. Jeśli tak się stanie – sos się rozwarstwi i będzie mieć, z przeproszeniem, glutowaty wygląd…

Jest wiele przepisów jak zrobić makaron cacio e pepe. Najczęściej głównym składnikiem jest pecorino. Czasem w towarzystwie parmezanu. Jeśli nie macie pecorino, możecie wykorzystać sam parmezan.

W klasycznej wersji bazę sosu stanowią wyłącznie woda spod makaronu i ser. Często jednak wśród składników występuje też masło i taką wersję Wam polecamy. Podczas przygotowywania sosu ważne jest, żeby makaron był lekko przestudzony zanim trafi na patelnię oraz żeby woda na patelni nie była wrzątkiem. Zresztą przeczytajcie sami.

Przepis inspirowany m.in. Epicurious.com

Składniki:

  • 1/2 opakowania spaghetti albo bucatini
  • 1/2 szklanki tartego pecorino
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 3 łyżeczki grubo mielonego albo młotkowanego pieprzu (testujące z pieprzem ile Wam odpowiada – jedni są bardziej odporni na pieprzne dania, inni mniej :))
  • 2 łyżki masła
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj w garnku ze 2 litry wody. Dobrze posól. Wody nie powinno być za dużo, makaron powinien tylko zanurzyć się we wrzątku. Chodzi o to, żeby jak najbardziej skoncentrować skrobię z makaronu dzięki czemu sos będzie bardziej kremowy.
Wsyp makaron do wrzątku, zmieszaj. Gotuj makaron o 2 minuty krócej niż zaleca instrukcja na opakowaniu.

Krok 2
W połowie gotowania makaronu, rozgrzej w szerokim rondlu lub patelni 2 łyżki masła. Kiedy zrobi się brązowe, wsyp na nie grubo mielony pieprz. Smaż na małym ogniu minutę.

Krok 3
Odlej 1 szklankę wody spod makaronu, a następnie odcedź spaghetii i odstaw na minutę do przestygnięcia.

Krok 4
Wodę spod makaronu wlej na patelnię z masłem i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz temperaturę. Włóż na patelnię makaron, wymieszaj z tworzącym się sosem i stopniowo wsypuj parmezan, cały czas mieszając. Następnie dodawaj porcjami pecrino. Cały czas mieszaj makaron – najlepiej szczypcami – tak, żeby ser rozpuścił się w wodzie, a sama woda wchłonęła w makaron. Po minucie, dwóch makaron powinien być gotowy. Podawaj.

Smacznego!