Wiosną cały Rzym żyje najprostszą przekąską na świecie: bobem dodatkiem pecorino. Proponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto.
Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo proste
Liczba porcji: 2

Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto

W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym masłem i siekanym koperkiem. Pycha! Trzeba jednak powiedzieć, że jest danie, które nasz narodowy przepis przewyższa pod względem smakowitości, a jest równie proste. To bób z pecorino, ulubiona przekąską Rzymian od początku wiosny, kiedy pojawia się pierwszy bób aż do połowy lata.

Generalnie Włosi uwielbiają bób, bardziej niż Polacy i mają wiele ciekawych przepisów jak go przyrządzić, ale wersja z pecorino jest najlepsza. Owczy, twardy ser i wyrazistym smaku doskonale komponuje się z równie aromatycznym, charakternym bobem. Zamiast pecorino można użyć parmezanu, albo ostrego cheddara. Warto jednak na początek popróbować bobu z pecorino. Nie jest to tani ser, ale nie jest to też ser kanapkowy, który plastrami kładzie się na chleb. To raczej przyprawa dozowana oszczędnie i z umiarem, która może wystarczyć na dość długo.
Dzisiaj polecamy Wam bardziej rozbudowaną wersję bobu z pecorino, bardziej sycącą, która nadaje się na danie lanczowe.
Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com

Składniki:

  • ½ kg świeżego bobu
  • Garść roszponki
  • Kilka plastrów prosciutto
  • Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu
  • Skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1
Opłucz bób, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na dość intensywnym ogniu 5 minut. Odcedź, odstaw do przestudzenia. Jeśli bób jest młody i ma cienką skórkę, nie obieraj, go. Jeśli skórka jest już twardawa, zdejmij ją z nasionek.

Krok 2
Umyj roszponkę i osusz. Na dno misy wyłóż połowę bobu, a na niego połowę roszponki. Skrop oliwią i sokiem z cytryny, posyp wiórkami pecorino. Znowu kładź bób, roszponkę, polej oliwą, sokiem z cytryny. Na wierzchu układaj plastry szynki prosciutto. Posyp otartą skórką z cytryny. Smacznego!

Leave a Reply