Czy osoby, które bardzo dbają o sylwetkę i liczą kalorie mogą jeść pizzę? Oczywiście, jeśli jej spód będzie z komosy! Mega przepis!

Czas: 50 minut 

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 2 średnie pizze

Pizza z komosy to jedno z tych dań, które każdy niedzielny kucharz ma ochotę rozbić, kiedy tylko zobaczy przepis. Nam od razu wpadł w oko na Tasty.co.

Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień!

Pizza z komosy z jajkiem zamiast proszku

pizza z komosy

Nasze pierwsze podejście do pizzy ze spodem z komosy nie było specjalnie udane, bo ciasto po upieczeniu zaczęło się kruszyć. Nie do końca podobało nam się też to, że w przepisie był proszek do pieczenia. Nie chodzi o to, że mamy coś specjalnie przeciwko proszkowi do pieczenia (używamy go w naszej niedzielnej kuchni do robienia super ekspresowych dań), ale staramy się korzystać z niego bardzo oszczędnie. Tym razem to właśnie proszek do pieczenia, spulchniając ciasto, spowodował jednocześnie jego nadmierną łamliwość pizzy. Zdecydowaliśmy się więc zastąpić go jajkiem, które lepiej połączyło składniki. I udało się!! Ciasto wyszło zwarte, dobrze wypieczone, chrupkie, ale niełamliwe.

Pizza na spodzie z komosy jest sycąca, bardzo smaczna i zdrowa! Jak w przypadku każdej pizzy na wierzch można wyłożyć dowolne składniki.  Tylko jednego nie wolno zmieniać – spód trzeba posmarować sosem pomidorowym – na przykład według tego (naszego ulubionego) przepisu. Jeśli chcecie by sos był jak najmniej kaloryczny możecie zmniejszyć lub zrezygnować z dodatku masła.

Składniki:

  • 2 szklanki komosy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki parmezanu plus kilka łyżek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (np. według tego przepisu)
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 1 szklanka tartej mozzarelli 
  • kawałek kiełbasy chorizo

pizza z komosy

Przygotowanie:

Krok 1

Komosę przesyp do głębokiej misy. Zagotuj 4 szklanki wody i zalej wrzątkiem komosę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc.

Krok 2

Odsącz komosę z nadmiaru wody, przełóż ją do miksera, dodaj łyżeczkę czosnku, sól oraz wbij jajko. Miksuj całość przez minutę.

Krok 3 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę z komosy wyłóż na posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.

Krok 4 

Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek a na całość zetrzyj mozarellę. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser rozpuści się na pizzy. 

Smacznego!