Śliczne, pomarańczowe kluseczki, które można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku.

Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 4

Gniocchi pięknie komponują się kolorystycznie że szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Kiedy zobaczyliśmy przepis na gnocchi ze słodkich ziemniaków na Tasty.co było oczywiste, że musimy go wypróbować. Kluseczki były takie piękne, pomarańczowe, że aż prosiło się, żeby je zjeść.

No i zrobiliśmy je: batatowe gniocchi że szparagami. W przepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski nie były za twarde lub, przy zbyt małej ilości wody, nie rozpadły się podczas gotowania. A że ziemniak ziemniakowi nie równy, ma różną zawartośc wody i skrobi i rozmaicie zachowuje się w połączeniu z mąką, szalenie trudno podać dokładną ilość mąki.

Z batatem sprawa jest o wiele prostsza, gdyż jest warzywem o wiele niej kapryśnym niż jego kuzyn. Dlatego można podać dość prezcyjnie ile mąki potrzeba do zrobienia kluseczek.

Charakterystyczną cechą gnocchi jest odciśnięty na każdej klusecze wzorek. Można go zrobić przy pomocy specjalneo urządzena, lub z użyciem zwykłego widelca. Tutaj znajdziecie krótki filmik instruktażowy jak to robić.

Zdrowotne właściwości batata

Danie nazwaliśmy „zdrowym”, choć poprawniej byłoby napisać „zdrowszym”. Bataty zawierają znacznie więcej składników odżywczych i korzystnych dla zdrowia niż nasze grule, pyry i inne kartofle. Owszem zawierają węglowodany, ale wolniej przyswajalne. Mają niski indeks glikemiczny i polecane są jako dobry składnik diety dla chorych na cukrzycę. Bataty maja wreszcie właściwości przeciwnowotworowe – słowem, warto je jeść. Szczególnie, gdy są tak pyszne jak w gnocchi. Do dania polecamy dodać garść pomidorków koktajlowych a to celem przełamania słodyczy batatów, delikatną kwaskowością pomidorów.

Polecamy Wam przepisy z Niedzielnego Kucharza na klasyczne gnocchi z resztek gotowanych ziemniaków oraz gnocchi z buraków ćwikłowych.

Składniki:

  • 1 słodki ziemniak o wadze około 500 g
  • 1 jajko
  • 250 g mąki (2 szklanki) plus kilka łyżek
  • 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) plus kilka łyżek
  • Mały pęczek szparagów
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Umyj batata, wytrzyj, nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika, piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Następnie obierz ze skórki, przełóż do głębokiej misy i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj tarty parmezan, dwie szklanki mąki, pół łyżeczki soli, wbij jajko i zagnieć całość w bryłę ciasta.
Podsyp blat mąką, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj energicznymi ruchami, aż powstanie jednolite, zwarte i dość elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt wilgotne i kleiło się do rąk, dodaj mąki, ale oszczędnie.

Krok 2
Uformuj ciasto w gruby wałek i podziel go na kilka części. Z każdej utocz dość cienki wałek, grubości palca. Posyp wałeczek ciasta mąką, następnie pokrój go na niewielkie kluseczki. Każdą kluseczkę weź w dłonie i lekko utocz starając się im nadać cylindryczny kształt.

Krok 3
Zagotuj w dużym garnku sporą ilość wody. Dobrze posól. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końce i wrzuć do wrzątku. Gotuj 3 minuty. Następnie wyjmij je z wody i odstaw do przestygnięcia.

Krok 4
W tej samej wodzie gotuj gnocchi partiami. Gotuj partiami. Po wrzuceniu do garnka, kiedy opadną na dno, przemieszaj je, żeby nie przykleiły się do dna. Gotuj kluseczki przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5
Na szerokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Szparagi pokrój na kawałki długości gniocchi i wrzuć na patelnię. Smaż chwilę, następnie dodaj pokrojony na połowy pomidorki koktajlowe i gniocchi. Samaż, aż kluseczki lekko się przyrumienią.
Podawaj kluseczki posypane tartym parmezanem.
Smacznego!