Naprawdę trudno o łatwiejszy przepis na wrapy. Wystarczą cztery składniki – zresztą skład może być dowolny – i przede wszystkim własnego wyrobu tortille – tyle wystarczy, żeby zrobić szybką kolację lub lekki lancz do pracy.

Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 8 średnich wrapów lub 6 dużych

Jak zrobić tortille

Zrobienie domowych torttilli jest prostsze i łatwiejsze jak zagniecenie i ugotowanie pierogów

Robienie domowych tortilli to czysta przyjemność i ogromna satysfakcja. To naprawdę nie jest trudne!! Z naszym przepisem dowiecie się krok po kroku jak zrobić tortille, żeby elastyczne, miękki i pachnące. Uzyskacie produkt zdrowy, a nie napakowany chemią, jak w sklepowych plackach. Pisaliśmy Wam już o tym, jak cała nasza rodzina struła się kupionymi tortillami o co naprawdę nie było trudno, bo po niewczasie sprawdziliśmy skład i jedynym zdrowym składnikiem na dłuugiej liście była woda.

Robienie tortilli weszło nam w krew i placki są u nas ostatnio dość często. Piękno tego dania polega na tym, że świetnie smakują na zimno, podgrzane i doskonale nadają się do mrożenia. Mrozimy gotowe wrapy, z nadzieniem, szczelnie zapakowane do woreczków do mrożenia. Kiedy chcemy je zjeść rozmrażamy je w mikrofali, a potem podgrzewamy.

Naprawdę dobrze jest mieć w zamrażalniku taką mrożonkę, ponieważ ratują życie, kiedy w domu nie ma nic do jedzenia, albo nie chce nam się/nie mamy czasu robić kolacji. Wtedy są jak znalazł.

Polecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka.

Składniki:

Nadzienie

  • 3 papryki: żółta, czerwona, zielona
  • 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści)
  • 1 awokado
  • 100 g serka koziego

Ciasto

  • 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (3/4 miarki lub 180 ml)
  • 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Papryki umyj, osusz, połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, albo do momentu, gdy skórka zacznie się mocno przypalać. Wyciągnij z piekarnika i włóż papryki do torebki foliowej, papierowej lub zamykanego pojemnika (ostrożnie, gdyż papryki są gorące, miękkie i trudne w transporcie Odstaw na kilka minut.

Krok 2
W czasie, gdy papryki się pieką, zrób tortille. Podgrzej mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wsyp do głębokiej misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj oliwę lub olej i wymieszaj z sypkimi składnikami. Stopniowo wylewaj mleko i mieszaj. Powstanie dość kleiste ciasto, ale nie na tyle, żeby nie można go wyrabiać. Jeśli za bardzo klei się do stolnicy, podsyp bardzo delikatnie mąką. Generalne ciasto musi być wilgotne, jeśli później placki mają być miękkie i elastyczne. Nie przesadzaj więc z mąką, bo będą sztywne i twarde. Wyrabiaj ciasto 2 minuty. Tyle wystarczy. Będzie miłe w dotyku, miękkie, jakby napompowane. Uformuj kulę z ciasta i przełóż do misy i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw na 20 minut.

Krok 3
Wyciągnij ciasto i podziel nożem na części. Jeśli masz patelnię o średnicy 25 cm podziel ciasto na osiem części (na płowy, potem ćwiartki i ósemki). Na patelni o średnicy 30 cm upieczesz 6 tortilli. Żeby uzyskać taką liczbę utocz ciasto w gruby wałek i podziel nożem na sześć części. Z każdej uformuj kulkę i przełóż z powrotem do misy. Przykryj wilgotnym papierowym ręcznikiem (namocz i odciśnij z wody) a następnie folią plastikową – ciasto nie może się zeschnąć – i odstaw na 15 minut.
Tu ważna uwaga: pilnuj czasu, inaczej placki mogą wyjść gumowate albo twarde. 20 minut to 20 minut, 15 minut itd:)

Krok 4
Na kilka minut przed wałkowaniem tortilli zacznij rozgrzewać patelnię na średnim ogniu. Jeśli rozgrzejesz ją w ostatniej chwili placki mogą się zacząć palić. Patelnia musi być jednak dobrze rozgrzana. Gdzieś znaleźliśmy info, że optymalna temperatura to 435 F, czyli ca 240 st C. U nas wygląda to tak, że przy 10 stopniowej skali temperatury na płycie pieczemy placki z ustawieniem 7,5.

Bierz po kolei kulki ciasta, stolnicę delikatnie podsyp mąką i zacznij wałkować placek, starając się uzyskać jak najcieńszy płat i w miarę przypominający koło:) To drugie na początku nie jest proste. Samo walcowanie też wymaga cierpliwości. Ciasto jest wilgotne i elastyczne. Łatwo może przykleić się do walka, dlatego co jakiś czas trzeba go przetrzeć mąką i w ten sposób osuszyć. Ciasto może też przywierać do blatu. Dlatego trzeba go podsypywać minimalna ilością mąki.

Z naszego doświadczenia wynika, że najlepiej wałkować toritille na macie silikonowej, albo płycie z kompozytu lub marmuru
Gotowy placek przełóż na patelnię. Jeśli jest odpowiednio rozgrzana na wierzchu tortilli powinny pojawić się bąble powietrza. Obserwuj zachowanie placka na patelni. Jeśli zacznie się spod niego dymić to znaczy, że przesadziliście z temperaturą. Jeśli na powierzchni nie tworzą się wspomniane bąble, to znak, że patelnia jest za zimna. Czas pieczenia – około 30 sekund z jednej i 30 sekund z drugiej strony.
Brzmi to wszystko mocno skomplikowanie, ale po kilku tortilla będziecie je smażyć z zawiązanymi oczami.
Upieczone placki odkładaj do ściereczki kuchennej i zawijaj w nią tortille, żeby nie wyschły, ale studząc się po przykryciem nabrały dodatkowej miękkości pod wpływem wilgoci i temperatury. Można je też przykryć folią aluminiową lub włożyć do dużego, zamykanego pojemnika.

Krok 5
Obierz papryki ze skórki i posiekaj w paski a potem w kostkę. Zachowaj sos jaki wydobywa się z papryk. Przełóż kozi ser do miseczki i dodaj do niego sosu z papryk, żeby go rozrzedzić – nie za bardzo, powinien zachować kremową konsystencję. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ łyżką i przełóż do miski z serkiem, rozgnieć widelcem i wymieszaj.
Weź placek tortilli, posmaruj pastą serową, połóż na nim liście szpinaku, 2-3 łyżki upieczonych papryk i zwiń w zgrabny rulon.
Wrapy doskonale smakują na zimno, świetne są podgrzane w mikrofali. Doskonale nadają się do mrożenia – zapakowane w szczelny woreczek do mrożenia mogą siedzieć w zamrażalniku miesiąc.
Smacznego!

Leave a Reply