Zdrowe i sycące danie, które wygląda jak przekąska, a może stanowić pełnowartościowy lancz. Warunek jest tylko jeden: tortille muszą być domowej roboty, bo sklepowe są przeładowane chemią.

Czas: około godziny
Poziom trudności: Raczej łatwe
Liczba porcji: 2

Zrobienie domowych tortilli jest łatwiejsze niż się wydaje. Kluczowa jest rozplanowanie ciasta na bardzo cieniutko, żeby placek podpieczony na patelni nie był gruby. Zalecamy Wam też robienie dużych tortilli, bo wtedy łatwiej je się zawija i można włożyć w nie więcej farszu. My uzyskaliśmy patelni o średnicy 30 cm.

Składniki:

  • 4 duże tortille według tego przepisu
  • 1 awokado
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 limonka lub cytryna
  • Pęczek świeżej kolendry
  • Kilka łyżek siekanego szczypiorku
  • 2 polędwiczki z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do niego przekrojonego na połowy batata. Piecz około 40 minut. Ostaw na 15 minut. Następnie wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut.

Krok 2
Polędwiczki osusz, polej olejem i natrzyj całe mięso. Oprósz słodką papryką, kminem, posól – około ½ łyżeczki.

Krok 3
Czas na pieczenie batata i polędwiczek wykorzystaj na zrobienie ciasta na tortille. Sprawdzony przepis znajdziesz tutaj.

Krok 4
Wyjmij polędwiczki z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
Batata po wyciągnięciu z piekarnika wyjmij łyżką ze skórki i przełóż do misy. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ ze skórki i dodaj do batata. Wsyp do warzyw w misie drobno posiekaną kolendrę i szczypiorek i wymieszaj składniki na pastę – mogą w niej być większe kawałki.

Krok 5
Wykładaj masę warzywną na tortille, rozsmaruj po całej powierzchni. Na środku ułóż kawałki kurczaka. Zawijaj tortlle. Gotowe!
Tortille świetnie nadają się do mrożenia. Trzeba je zapakować szczelnie w worek strunowy i zamrozić.