Najprostszy sposób na lasagnię: bez zawracania sobie głowy całą procedurą z podgotowywaniem makaronu, układaniem, bez długiego czekania. Szybka lasagna może być gotowe nawet w 30 minut.

Czas: 30-40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Lasagna na skróty

W Niedzielnym Kucharzu bardzo lubimy lasagnię, ale zawsze przeraża nas ogrom pracy jakiego wymaga ta zapiekanka, szczególnie nie lubimy obgotowywania płatów makaronowych. Znaleźliśmy drogę na skróty do wyśmienitej, szybkiej lasagni, która wymaga minimum pracy. Jest to danie trochę na skróty, bo podstawę stanowią gotowe pierożki ravioli. Wolelibyśmy zrobić swoje, ale są zbyt czasochłonne. Kupiliśmy więc gotowce. Starannie wcześniej sprawdzając skład, żeby uniknąć całej tej chemii. Na szczęście w świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale.

Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie.
Gorąco polecamy!

Sprawdźcie też inne nasze proste przepisy z ravioli:

Zupa tortellini z pulpecikami Zoe (przepis z Ulicy Sezamkowej)

Ravioli z błyskawicznym sosem pomidorowym

Najlepsza pomidorowa ze szpinakowym ravioli

Żeby szybko zrobić lasagnę zamiast pracochłonnych plastrów makaronu warto użyć pierożków ravioli lub tortellini, które znacznie łatwiej ugotować

Składniki:

  • Opakowanie ravioli lub toretlini (najlepiej świeżego)
  • 2 szklanki sosu marinara (około pół litra) np. według tego przepisu
  • 1 kulka mozzarelli
  • ½ szklanki tartego parmezanu

Pesto

  • Garść bazylii lub pęczek pietruszki, szpinaku, rukoli lub mieszanka różnych „zielenin”:)
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • Garść orzechów pistacjowych, albo laskowych albo włoskich
  • 6-8 łyżek oliwy
  • Sok z cytryny (około łyżki)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Gotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij z wody na minutę przed czasem podanym w instrukcji – chodzi o to, żeby pierożki były wyraźnie al dente.

Krok 2
Zrób pesto. Przełóż wszystkie składniki do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cytryną. Jeśli pesto jest zbyt zwarte dodaj więcej oliwy.

Krok 3
Pokrój mozzarellę w plastry. Na dno żaroodpornego naczynia (weź jakieś mniejsze naczynie, bo składniki wystarczą na dwie porcje) wylej kilka łyżek sosu pomidorowego. Połóż na nim warstwę ravioli i polej je sosem pomidorowym. Rozprowadź po nim połowę pesto i rozłóż połowę plastrtów mozzarelli, posyp połową startego parmezanu. Układaj drugą warstwę: ravioli, sos, pesto, mozzarella i parmezan.
Wstaw naczynie do piekarnika, zapiekaj około 20 minut aż wierzch delikatnie się przypiecze.
Wyciągnij z piekarnika, odstaw na chwilę do przestygnięcia i podawaj.
Smacznego!

 

Leave a Reply