Chleb z makaronem?Jak najbardziej! Pasta z grzankami to niecodzienne połączenie dwóch mącznych składników: podsmażonego, chrupkiego chleba i miękkiego makaronu. Do tego słodkie pistacje, cytrusowym zest i mięta.

 Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Pasta mollicata, czyli makaron z grzankami jest tradycyjnym daniem nadmorskiego regionu Basilicata (pogranicze Pugli, Kalabrii, ale generalnie można spotkać je powszechnie w całych południowych Włoszech. To biedniejsza część kraju, gdzie ludzi nie było stać na tak wypasione dodatki do pasty jak sos bolognese. Musiał wystarczyć im czerstwy, podsmażony chleb.

Dzisiaj makaron z grzankami jest jedym z chętniej przyrządzanych dań makaronowych, bo łatwo go zrobić, a smakuje naprawdę niecodziennnie. Chrupiące grzanki, miękki, choć oczywiście ugotowany al dente makaron stanowią ciekawe zestawienie. W naszym przepisie pojawiają się dodatkowe smaczki, jak orzechowy, lekk słodki smak pistacji, przełamany cytrusowy zestem z cytryny, a na to wszystko nakłada się orzeźwiający aromat mięty.

Przepis pochodzi z serwisu cooking.nyt.com

Składniki:

  • 1/2 opakowania spaghetti lub linguini 
  • Krewetki surowe 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Kawałek papryczki chili (według uznania)
  • Kilka łyżek parmezanu
  • Kilka łyżek posiekanej zieleniny – natka pietruszki, bazylia
  • Sól i pieprz

Grzanki 

  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanych pistacji
  • Zest z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub kilka listków świeżej, drobno pokrojonej
  • Sól

Przygotowanie: 

Krok 1

Zagotuj wodę, solidnie posól, wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź zachowując pół szklanki wody z gotowania.

Krok 2

W połowie gotowania makaronu zacznij przygotowywać pozostałe składniki pasty. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oliw. Z kromek chleba odetnij skórkę a miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Praż często mieszając aż grzanki lekko zbrązowieją. Przełóż do misy. Dodaj do nich posiekane pistacje, zest z cytryny i miętę. Wymieszaj.

Krok 3

Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wstaw na kuchenkę, rozgrzej na niej dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż dwie minuty. Przewróć na drugą stronę dodaj do krewetkę posiekane w plasterki dwa ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez 2 minuty. 

Krok 4

Przełóż makaron do rondla z krewetkami, podlej całość wodą z gotowania tak żeby rozluźnić sos (wlewaj stopniowo, według potrzeby). Wymieszaj. 

Podawaj makaron posypany grzankami, parmezanem i posiekaną zieleniną.