Przewrotna nazwa dla dania bez grama alkoholu. Pijany makaron to super proste, a pyszne danie, który zrobi każdy na trzeźwo i pod wpływem.

Czas przygotoweania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Jedno z tych dań, które nie tylko mają charakter, ale też ciekawą historię i legendę. Pad ki mao jest klasyczną potrawą kuchni tajskiej, jednak korzenie ma chińskie. Makaron trafił do Tajlandii wraz z emigracją z Chin i został dostosowany do lokalnych gustów po zastosowaniu kilku zmian.

Wynalazek pijanego Taja

Pad ki mao tłumaczy się raczej jako „makaron pijaczka”, ale na świecie danie znane jest pod nazwą „pijane kluski (noodle)”. Dlaczego tak? Teorii jest kilka. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest tak ostry, że trzeba go natychiast przepić czymś mocniejszym. Według innego podania, makaron znakomicie nadaje się na zakąskę do alkoholu. Jeszcze inna teoria jest taka, że wstawiony Taj wrócił do domu, sklecił sobie jedzenie z tego co było pod ręką i w ten sposób wynalazł pad ki mao.

Super danie na wynos

Jak by nie było z egzegezą pijanego makaronu jest to danie bajecznie łatwe i smaczne. Skład, poza podstawą, którą tworzy makaron ryżowy, sos sojowy, sos rybny, chili z czosnkiem i bazylią, jest dość dowolny. Można do klusek dodać mięso, albo owoce morza, albo warzywa.
Co do ostrości, to jego poziom zależy od indywidualnych gustów – może być mocno ostre, albo, jak w naszym przepisie, łagodne.

Makaron doskonale sprawdza się jako danie na wynos. Można go też łatwo mrozić. Dobrze zamknięty w pojemniku lub woreczku do mrożenia wytrzyma w lodówce miesiąc.

Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.

Składniki:

  • 250 g surowych krewetek
  • 4 dojrzałe pomidory, obrane ze skórki i posiekane (bez gniazd nasiennych) lub puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 jajko
  • 200 g makaronu ryżowego – szerokie wstążki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka słodkiego chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • Mała garść bazylii (najlepiej tajskiej)
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą. Odstaw.

Krok 2

W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty.

Krok 3

W małej miseczce ubij lekko jajko, wylej na patelnię z krewetkami, smaż aż się zetnie. Wówczas wyłóż na patelnię posiekne pomidory, dodaj sos sojowy i rybny, sos chili i łyżeczkę cukru, wymieszaj i smaż z 5 minut, aż wytworzy się lekki sos pomidorowy.

Krok 4

Przełóż na patelnię makaron, wymieszaj z sosem. Całość posyp porwanymi na kawałki liśćmi bazylii.