Pyszne, miękkie udka z chrupiącą skórką, upieczony razem z winogronami i jabłkiem. Kurczak escabeche jest bardzo łatwy do zrobienia i elegancki, tak że spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu.

Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 40-50 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

 

W średniowieczu danie było nazywane przez Arabów „ojcem gościnności”, bo stanowiło zasadniczy składnik menu podczas biesiad w tamtych czasach. Potrawa  wraz z nimi przywędrowało do Hiszpanii, którą, o czym warto pamiętać, muzułmańscy Maurowie okupowali przez 800 lat! Niewiele zresztą brakło, żeby i Francja zmieniła się w kalifat.

Kurczak w winogronach

Potrawa nosiła nazwę sikbaj, co oznacza potrawa marynowana. Podstawę stanowiła jagnięcina, marynowana w winegrecie, później pieczona. Hiszpanie przerobili nazwę na scabeche i kiedy sami stali się kolonizatorami, zawieźli potrawę do Nowego Świata.

Dzisiaj jest to danie znane od Iranu po Meksyk i Stany Zjednoczone. Przyrządzana jest na różne sposoby, choć zawsze wspólnym mianownikiem jest wino i ocet winny. Kwaśne smaki są kontrowane przez słodycz innych składników, np. winogron, czy, jak w naszym przepisie, jabłka.

Pieczenie mięsa z winogronami to naprawdę kapitalny pomysł. Owoce nawilżają mięso i stanowią podstawę pysznego sosu. Na naszym blogu znajdziecie przepis na kurczaka w winogronach, który serdecznie polecamy.
W kurczaku escabeche, oprócz winogron występuje też jabłko – owoc kojarzony zazwyczaj z kaczką doskonale czuje się w towarzystwie także innego drobiu. Charakterystyczną cechą tego dania jest dodatek kminu rzymskiego, który praży się razem z kurczakiem na patelni, uwalniając swój charakterystyczny, anyżkowy aromat.

Gorąco polecamy Wam to danie, łatwe do zrobienia, a całkiem nietuzinkowe, które spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu.

Przepis pochodzi z bloga halfbakedharvest.com

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • ½ szklanki cydru, słodkiego
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • Kiść zielonych winogron
  • Kiść czerwonych winogron
  • Jabłko
  • Kilka łodyg świeżego tymianku lub rozmarynu albo ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 4 szalotki pokrojone na połówki, lub w ćwiartki jeśli są duże
  • Papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • Łyżka oleju

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnik na 210 stopni.
Przygotuj udka: osusz je ręcznikiem papierowym, posól, popieprz. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. wysyp na dno ziarna kuminu. Połóż na nim udka skórą do dołu. Smaż przez 5-6 minut aż skórka zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę i smaż 3 minuty. Przewróć udka skórą do góry.

Krok 2
Dodaj do kurczaka szalotki, pokrojone na połówki, dorzuć dwa zgniecione ząbki czosnku. Przesmaż chwilę – 1-2 minuty. wlej wino, cydr, ocet winny (tak żeby kurczak wystawał ponad poziom płynu) dołóż liść laurowy. Wstaw całość do piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie dołóż do kurczak winogrona, jabłko pokrojone w plastry i papryczkę chili oraz zioła. Piecz przez 15 minut.
Wyjmij z pieca, odstaw na 10 minut. A następnie podawaj.
Kurczak świetnie smakuje z kaszą oraz pure.