Zupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas!

Czas: 15 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda międzyzupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym, o bardzo przyjemniej kremowej konsystencji.

Proponujemy Wam łatwy przepis, podpatrzony u Nigeli Lawson, wzbogacony o hit menu na tydzień, w którym znalazł się ten przepis – czyli miętę – która zaskoczyła nas swoimi możliwościami! Polecamy!

Niełatwe życie Nigelli

Z kronikarskiego i plotkarskiego obowiązku trzeba dodać, że w tym tygodniu oficjalnie doszło do rozpadu małżeństwa Nigelli Lawson i milionera Charles Saatchiego. Kilka dni temu do sądu trafił pozew rozwodowy obydwu stron. W ten sposób kończy się historia toksycznego związku zakończonego skandalem w 2013 r., kiedy podczas kolacji w restauracji, na oczach innych gości i przechodniów (rzecz działa się w restauracyjnym ogródku), Saatchi zaczął dusić Nigellę. Potem tłumaczył, że to było „wesołe przekomarzanie się”.

Przykra sprawa. Szkoda Nigelli, bo celebrytka nie ma łatwego życia. W 2001 r. zmarł jej pierwszy mąż, którego złośliwy nowotwór zawinął z tego świata w rok. Zostawił ją z niemałą fortuną, bo był bardzo zamożnym człowiekiem, i dwójką małych dzieci.

Piszemy to wszystko po to, bo uświadomiliśmy sobie jak łatwo popaść w stereotyp. Nigella: piękna, znana i bogata. Czego chcieć więcej? Wszystkiego.

Składniki:

  • 450 g mrożonego groszku
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Mozzarella

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej oliwę w rondlu. Wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż około 2 minut. Wyjmij z rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut.

Krok 2

Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą.

 I gotowe!