Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to w pół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. .

Czas: 35 minut
Poziom trudności: Łatwy

Facet zrobił oszałamiającą karierę jako bloger kulinarny, specjalizujący się w daniach fit. Zresztą sama nazwa bloga Fitmencook mówi sama za siebie, choć po prawdzie, Kevin Curry, bo to on stoi za całym zamieszaniem, to kawał pakera.
Od dawna obserwujemy poczynania Fitmena i co jakiś czas sięgamy po jego przepisy, które charakteryzuje niezwykła prostota wykonania. Taki jest też chiński rosół z pulpetami krewetkowymi. Danie wygląda jakby poświecono na nie sporo czasu, a w rzeczywistości jest gotowe w pół godziny. Smakuje przy tym naprawdę pysznie. Polecamy, spróbujcie.

Składniki:

Podane składniki wystarczą na cztery porcje.

Pulpety:

  • Opakowanie krewetek 200 g
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion

Chiński rosół:

  • 500 ml rosołu
  • 500 ml wody
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka octu ryżowego
  • Łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Kawałek cynamonu (2 cm)

Dodatki:

  • Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi)
  • Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej)
  • Szklanka drobno pokrojonej marchwi
  • Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy)
  • Papryczka chili
  • Sok z limonki lub cytryny do smaku
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki, szczypiorek i kolendrę włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

chiński rosół z krewetkowymi pulpetami

chiński rosół z krewetkowymi pulpetami

Zwilż ręce olejem i z masy utocz pulpety, mniejsze niż piłeczka pingpongowa – powstanie ich około 14.
Włóż pulpety do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 12 minut.

chiński rosół z krewetkowymi pulpetami

Krok 2
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał.

Krok 3
Warzywa umyj. Marchew obierz i pokrój w zapałkę lub obieraczką wytnij wstążki. Posiekaj cienko kapustę, pokrój chillii w cienkie krążki.  Opcjonalnie dodaj też kapustkę bok choy (pak choi) – przekrój ją na połówki i przez kilka minut grilluj na suchej patelni.

Krok 4
Rozgrzej rosół, dolej wodę i dodaj przyprawy. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
Dodaj warzywa, makaron i pulpety. Gotowe!

chiński rosół z krewetkowymi pulpetami