Prosty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę.

Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 50 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 

kaczka po chińsku

Szybka kaczka po chińsku

Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka po chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu, a kaczkę po chińsku można zrobić w godzinę poświęcając na nią minimum pracy. 

Jaka jest tajemnica kaczki po chińsku? Mięso piecze się szybko dzięki super zabiegowi: trzeba je krótko obgotować w słodko-kwaśnym roztworze z wody, cukru i octu ryżowego. Mikstura doskonale zmiękcza kaczkę i wzbogaca jej smak. 

Słodko-kwaśne smaki podbija marynata, ostra za sprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę.

Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. 

Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co

Składniki:

Marynata:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypioru, razem z cebulkami
  • 1/2 szklanki tartego imbiru
  • 5 przypraw chińskich lub:
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta pieprzu kajeńskiego
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Szczypta suszonego czosnku

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj marynatę. Posiekaj drobno szczypior, wymieszaj z tartym imbirem i przyprawami. Odstaw.

Krok 2

Osusz ręcznikiem papierowym kacze uda. Natnij ostrym nożem mięso w poprzek i wzdłuż, tworząc kratkę.

Zagotuj litr wody, kiedy zakipi, zmniejsz ogień i wsyp 6 łyżek cukru, zamieszaj, aż się rozpuści. Wlej ocet, zamieszaj. Wstaw udka do mikstury na 20 sekund. Wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

Natrzyj udka dokładnie marynatą i włóż do foremki do pieczenia skórą do góry. Niech marynata będzie również pod udkami.

Wstaw do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 30 minut. Po 25 minutach podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz 20 minut.

Ostudź, porwij przy pomocy widelców na małe kawałki. Podawaj z ryżem lub z papierem ryżowym.

Smacznego!