Marokański naleśnik – rumiany placek o strukturze przypominającej ciasto francuskie. Idealny do zupy, ale smaczny też na słodko, albo jako zakąska do dań wytrawnych.

Naleśniki prosto z Afryki

Marokański naleśnik

Płaski chlebek, wypiekany na gorącej blasze albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem i daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. Można go też zrobić w wersji wytrawnej – bez słodkości, wtedy stanowi doskonałą zakąskę do zupy. Można wreszcie nadziać go warzywami i mięsem i wówczas staje się samodzielnym daniem.

Idealny dodatek do zupy

Przedstawiamy Wam przepis na podstawowy naleśnik. Sami zdecydujcie jak chcecie go zjeść. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw, której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami.

Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki
    Olej około 1/3 szklanki

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbij jajko i zacznij zarabiać ciasto dolewając stopniowo i powoli wodę.
Dodaj tyle wody, żeby ciasto było lekko wilgotne, ale nie za mokre. Wyrabiaj energicznie przez 5 minut (w mikserze 3 minuty).

Krok 2
Nasmaruj ręce olejem i odrywaj od kuli ciasta małe kawałki, nieco większe od piłki pingpongowej. Utocz kulkę z kadego kawałka. Co jakiś czas smaruj ręce olejem, bo kulki muszą być natłuszczone. Przykryj kulki i odstaw na 15 minut.

Krok 3
Posmaruj olejem ręce oraz blat do wyrabiania ciasta. Połóż na nim kulkę ciasta, a następnie rozciągaj ciasto rękami we wszystkich kierunkach, tak by uformować bardzo cienki, okrągły placek. Teraz posyp go z wierzchu kaszą manną i złóż do środka dwa boczne skrzydełka tak by powstał podłużny naleśnik. Posyp go kaszą i złóż w kostkę. Podczas składania lekko dociskaj ciasto. Przykryj i odłóż kwadraty na 15 minut.

Marokański naleśnik Marokański naleśnik Marokański naleśnik

Krok 4
Posmaruj blat olejem, połóż na nim złożone w kostkę ciasto i zacznij rozciągać ręką, tak by powstał  kwadrat ciasta trzy razy większy niż złożona kostka. Placek nie powinien być bardzo cienki, ale nie może być też za gruby. Kilka milimetrów to grubość w sam raz.

Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju, kładź na niej naleśniki i smaż po 1-2 minuty z każdej strony, obracając naleśnik tak by równo upiekł się z każdej strony. Podawaj od razu na ciepło. Jeśli chcesz zjeść je później, przykryj ściereczką, żeby naleśniki nie wyschły.

Marokański naleśnik