Klasyk kuchni azjatyckiej, proste danie, do zrobienia na szybką kolację lub obiad dla niespodziewanych gości. Składniki każdy znajdzie w swojej kuchennej szafce.

Czas: Maksymalnie 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Słodki i kwaśny to dwa zasadnicze smaki azjatyckiej kuchni, które tworzą doskonały, zbalansowany duet, nadając daniom świeżości i nutkę dekadenckiej słodyczy. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym zalicza się do klasycznych, szybkich potraw w barach azjatyckich na całym świecie.
Jest to bardzo proste danie, które zrobi każdy, nawet mało wprawny kucharz. Sos bardzo dobrze nadaje się do mrożenia. Mrozić właściwie można całe porcje, czyli kurczaka razem z ryżem.
Przepis pochodzi z bloga Creamdelacrumb.com

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała żółta cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Sos

  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Przygotowanie:

Krok 1
Zacznij od sosu. Wlej do rondelka ocet, sos sojowy, keczup, wsyp cukier i czosnek. Wymieszaj. Wstaw kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj aż sos zgęstnieje. Spróbuj sos, czy jest odpowiednio słodko-kwaśny. Dodaj więcej cukru albo octu, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 2
Umyj i pokrój warzywa: papryki w kostkę o boku około 1 cm, a cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni wsyp na niego warzywa i smaż 5 minut, mieszając.

Krok 3
Osusz filety z kurczaka ręcznikiem, pokrój w kostkę wielkości małego kęsa. Przełóż do miski lub woreczka foliowego, posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło i usmażyło w środku – około 5-7 minut. Sprawdź, czy jest już gotowe rozkrawając jedną z kostek. Jeśli mięso jest białe to jest już gotowe. Gdyby było różowe, smaż jeszcze chwilę.

Krok 5
Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników.
Podawaj z gotowanym ryżem.
Smacznego!

Leave a Reply