Jeśli orzeszki kojarzą ci się z oglądałem meczu lub filmu to czas zmienić przyzwyczajenia. Polecamy niezwykle łatwe danie, których podstawę stanowią właśnie orzeszki. Kung Pao możesz zrobić z kurczakiem jeśli nie lubisz owoców morza. 

Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 8 minut

Liczba porcji: 2

Niezwykle popularne danie w całych Chinach, szczególnie w Syczuanie, skąd się wywodzi. Występuje w różnych wersjach, w zależności od regionu, ale standardowo składa się z kurczaka, papryki i orzeszków ziemnych lub ziarenek nerkowca. Syczuański Kung Pao jest najostrzejszy, gdyż bazę stanowi pikantna odmiana papryczek.

Standardowo jest to danie z kurczakiem, ale czasem zamiast niego występują krewetki – to wersja szybsza do zrobienia, którą dzisiaj Wam polecamy.  Ważnym składnikiem Kung Pao są orzeszki – podsmażone na gorący oleju, aromatyzujące całe danie, przyjemnie chrupkie podczas jedzenia, stojące w kontrze do miękkich, usmażonych warzyw. Nie mniej istotny jest zawiesisty, zagęszczony skrobią sos, który oblepia składniki.

Kung Pao to jedno z tych dań, które ma własną historię a nawet wiadomo kto je wymyślił. Autorstwo przypisuje się Ding Baozenowi, XIX-wiecznemu wysokiemu urzędnikowi na służbie cesarzy z dynastii Qing, gubernatorowi Syczuanu. Nosił tytuł „Strażnik Pałacu”, czyli Gongbao. czyli Kung Pao:)

Przepis pochodzi z bloga dinneratthezoo.com

Składniki:

  • 250 g krewetek, najlepiej surowych, obranych z pancerzyków
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę 
  • Mała główka brokuła lub połowa główki podzielona na różyczki
  • Papryczka chili (ilość według uznania)
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • Mała cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • Sezam do posypania potrawy

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka sosu hoi sin

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj dwie łyżki sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru, wody z łyżką sosu hoi sin. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej i rozprowadź w sosie.

Krok 2

Na szerokiej patelni lub w woku mocno rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na patelnię krewetki i szybko przesmaż aż zmienią kolor na różowy.

Zdejm z patelni.

Krok 3

Wlej na patelnię drugą łyżkę oleju, wysyp na niego orzeszki ziemne i smaż na dość ostrym ogniu, aż lekko się przyrumienią. Zdejm z patelni.

Krok 4

Wsyp na patelnię cebulę i zamieszaj. Smaż 3-4 minuty aż cebula zmięknie. Dodaj papryki i brokuła i smaż przez kolejne 5 minut. 

Temperatura smażenia powinna być wysoka zatem uważaj m, żeby niczego nie przypalić. 

Krok 5

Na koniec dodaj czosnek, smaż przez pół minuty a potem krewetki i orzeszki. Zalej całość sosem i smaż jeszcze przez minutę, dwie aż sos zgęstnieje i oblepi składniki.