Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba.

Najprostsza i najlepsza zupa krem z pieczonej papryki

zupa krem z pieczonej papryki

Co do zasady zupy kremowe są proste do zrobienia – wystarczy zmiksować składniki. Nasza zupa krem z pieczonej papryki jest super prosta a przy tym niezwykle smaczna.

Aksamitne, zmiksowane zupy kremy dość często goszczą na naszym stole, bo Agnieszka takie właśnie lubi. Eksperymentujemy zatem z różnymi warzywami, ale na koniec dnia i tak wychodzi na to, że najlepszy jest krem z pieczonych papryk. Już sama upieczona papryka jest pyszna, a co dopiero w towarzystwie innych warzyw, zmiksowana na gładko…

Każda zupa krem z pieczonej papryki jest pyszna, ale zrobiona według tego przepisu jest absolutnie wybitna. Pochodzi z bloga Minimalist Baker, który, jak sama nazwa wskazuje, prezentuje minimalistyczne podejście do gotowania, głównie do składników, których liczba jest ograniczona do minimum. Tak jest też z kremem z papryki, który składa się jeszcze tylko z pomidorów z puszki i mleka kokosowego. Szczególnie ważny jest ten ostatni dodatek, bo nadaje zupie kremowej konsystencji, jedwabistości i lekkości.
Ważne są też przyprawy – również trzy: bazylia, suszony czosnek i papryczka chili (też suszona). Każda z nich jest wyrazista w smaku i razem stanowią doskonałe tło dla głównych składników.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczna porcji: 2

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • Puszka całych pomidorów
  • Puszka mleka kokosowego
  • 70 g przecieru pomidorowego (nieco mniej niż mały słoiczek koncentratu)
  • Szklanka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia kremu, gdyby wydał ci się za gęsty)
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • Sól do smaku

Pieczona cieciorka

  • Puszka cieciorki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Sól

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Papryki umyj, połóż na blaszce wysłanej pergaminem i wstaw do piekarnika.

Cieciorkę przepłucz pod zimną wodą, wysusz ręcznikiem, polej olejem, posyp przyprawami, wymieszaj. Wysyp na blaszkę do pieczenia.

Papryki piecz około 20 minut aż skórka na nich mocno ściemnieje. Cieciorkę piecz 15 minut.

Krok 2
W międzyczasie przełóż wszystkie pozostałe składniki do rondla/garnka, przykryj, zagotuj i duś na wolnym ogniu.

Krok 3
Wyjmij cieciorkę z piekarnika i odstaw. Następnie wyciągnij z piekarnika papryki i przełóż do szczelnego naczynia lub worka foliowego i zawiąż. Odstaw na 10 minut, żeby przestygły.
Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze).
Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii,m dla wzmocnienia aromatu, papryczki chili dla ostrości.
Podawaj zupę z grzankami z cieciorki polaną mlekiem kokosowym.
Możesz ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 4 dni lub w zamrażalniku przez miesiąc.