Danie w stylu naszej ryby po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego. Chilli con carne z Meksykiem też niewiele wiąże, ale ma w sobie sporo latynoskiego aromatu, charakteru i ognia. I jest po prostu pyszne.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 4

Chilli con carne

Chilli con carne – danie pozornie meksykańskie

Obrzydliwe jedzenie, przedstawiane jako meksykańskie, sprzedawane od Teksasu po Nowy Jork – to notatka z 1952 r. w Diccionario de Mejicanismos o… chilli con carne. Jak można!

Istnieje mnóstwo mitów i legend o pochodzeniu tego dania, a jeden z najbardziej rozpowszechnionych jest taki, że jest to potrawa meksykańska. W rzeczywistości pochodzi najprawdopodobniej z Teksasu, choć wersji o korzeniach chili com carne jest mnóstwo.

Nam najbardziej podoba się legenda o siostrze Marii z Agredy, zakonnicy żyjącej w Hiszpanii w XVI w., matki przełożonej franciszkanek, wizjonerki i mistyczki, która popadała w stany transu trwające wiele dni. Opowiadała, że w trakcie wizji przemieszcza się do innych krain, żeby głosić Słowo Boże. Współcześni nazywali siostrę Marię Panią w Niebieskim, od niebieskiego płaszcza okrywającego biały habit i byli przekonani, że ma ona dar bilokacji, czyli przebywania jednocześnie w kilku miejscach na raz… (przydałoby nam się coś takiego!).

Przepis dzięki bilokacji

Tak się składa, że w 1629 r. Indianie z plemienia Jumano, którzy mieszkali na terenie obecnego Teksasu, przyszli do Franciszkanów w Nowym Meksyku i opowiadali, że zjawiła się u nich La Dama de Azul – Pani w Niebieskim, mówiła im o Chrystusie i poleciła udać się do zakonników po dalsze instrukcje. Przedstawiciel króla Hiszpanii pokojarzył fakty i uznał, że musiała to być siostra Maria z Agredy.
Być może coś było na rzeczy, bo matka przełożona po wybudzeniu jednego z transów spisała przepis na potrawę składająca się z mięsa antylopy, pomidorów, cebuli i papryki. W przepisie zabrakło więc tylko fasolki, która jest jednym z kluczowych składników chilli con carne.

Mistrzowstwa świata w chili con carne

Potrawa cieszy się niebywałą popularnością w Teksasie, gdzie od 1952 r. odbywają się mistrzostwa świata w przyrządzaniu chilli con carne. Generalnie jest to danie proste do zrobienia i nie wymaga żadnych specjalnie umiejętności. W wersji, którą Wam proponujemy jest to również danie szybkie. , W klasycznym ujęciu, chilli con carne wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć pełnię smaków i aromatów ze składników. W naszym przepisie proces można skrócić dzięki zastosowaniu mięsa z indyka, miękkiego, delikatnego, łatwiejsze w obróbce od wołowiny, która jest podstawą tradycyjnego chilli.
Przepis inspirowany wpisem na cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 500 g mielonego indyka
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 spora czerwona papryka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego, posiekanego w kostkę
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 fasolka czerwona w puszce
  • 1 papryczka chili
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kakao lub rozpuszczalnej kawy espresso
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Cytryna
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oleju i wsyp na niego cebulę. Smaż z 5 minut, aż zrobi się przezroczysta. Posiekaj w kostkę paprykę i seler i dorzuć do cebuli, zamieszaj i przesmaż przez chwilę. Dodaj posiekany czosnek, a potem wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki.

Krok 2
Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką ilością bulionu lub wody. Duś na wolnym ogniu przez 15 minut.

Krok 3
Dodaj do mięsa odsączoną z płynu czerwoną fasolkę, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut.
Gotowe. Podawaj z awokado, ryżem, tortillami, gęstym jogurtem, świeżą kolendrą i cząstkami cytryny.

Polecamy Wam też przepis na zdrowe, domowe tortille.

Chili con carne można swobodnie mrozić. Dlatego warto jest go przygotować więcej i nadwyżkę włożyć do zamrażarki. Danie bardzo dobrze smakuje odgrzewane nastepnego dnia i po rozmrożeniu.

Chilli con carne

Smacznego!