Smażona, pieczona, cukinia na surowo – wszystko to już było. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. A przy tym tak prosta do zrobienia, że nawet najbardziej niedzielny cukiernik sobie poradzi.

Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 40-45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 6

Cukinia jest niesamowicie wszechstronnym warzywem (choć trzeba dodać, że technicznie jest to owoc). Można ją piec, grilować, smażyć, gotować i jeść na surowo. Można też wypiekać z niej ciasta i również w tej roli wypada rewelacyjnie. Cukinia to bardzo nieoczywisty składnik ciasta, robionego na słodko. A jednak jest to składnik genialny. 

Ciasto jest przyjemnie wilgotne, nadspodziewanie lekkie, ma delikatną, niemal kremową konsystencję i piękny zielonkawy kolor. Wszystko to zasługa cukinii.

Dodatkowego smaku nadają ciastu skórka i sok z pomarańczy, wanilia i borówki, rozsiane po całości jak rodzynki, soczyste i aromatyczne. 

Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii
  • 1 szklanka borówek
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soku z pomajrańczy
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Przygotuj 3 miski: 2 średniej wielkości  i jedną głęboką. Do głębokiej przesiej 2 szklanki mąki, wsyp 1 łyżeczkę sody, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, pół szklanki cukru. Wymieszaj sypkie składniki.

Krok 2

Do drugiej miski wbij dwa jajka, przemieszaj trzepaczką, wlej pół szklanki oleju, 1/3 szklanki soku pomarańczowego, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i po łyżce skórki z pomarańczy i startego imbiru. Wymieszaj. 

Krok 3

Do trzeciej miski zetrzyj cukinię. Nie odsączaj jej z wody.

Krok 4

Do głębokiej misy z suchymi składnikami wlej płynne składniki. Przemieszaj. Dodaj cukinię i wymieszaj całość. Nie musisz się specjalnie przejmować, chłodzi tylko o to, żeby w cieście nie było suchych składników. Na koniec dodaj borówki i wmieszaj w ciasto.

Krok 5

Nasmaruj keksówkę lub formę do pieczenia masłem. Wlej do naczynia ciasto, stuknij energicznie naczyniem o blat, żeby pozbyć się powietrza uwięzionego w formie przez ciasto.

Wstaw do piekarnika. Piecz 40-45 minut. Sprawdź, czy jest dobrze upieczone nakłuwając ciasto w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Jeśli patyk jest suchy, ciasto jest gotowe. Jeśli przylepią się do niego drobinki ciasta, wstaw jeszcze na 4 minuty do piekarnika.