Super zdrowa śniadaniowa misa mocy z pieczonymi jajkami, upieczoną na chrupko cieciorką, pomidorami, awokado i sałatą. Wszystko polane miodowym dresingiem.
Śniadanie, którym nie zgrzeszysz
Składniki: (dla 2 osób)
- 2 jajka
- Puszka cieciorki
- Pomidorki koktajlowe
- Awokado
- Mieszanka sałat
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ½ łyżeczki curry
(Do cieciorki możesz dodać dowolne przyprawy jakie lubisz)
Dresing:
- Łyżka cytryny
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij jajka z lodówki, żeby się ogrzały. Jeśli są mocno schłodzone wstaw do ciepłej wody. Zimne białko nie ubije się na sztywną pianę.
Cieciorkę z puszki odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, pocierając nasionka, żeby pozbyć się skórki – bez niej cieciorka będzie bardziej chrupka. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop olejem, dodaj przyprawy: paprykę, pieprz kajeński, curry i wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut.
Krok 2
Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek (żółtka przełóż ostrożnie do 2 oddzielnych naczyń, albo trzymaj w połówkach skorupek – łatwiej będzie je później włożyć do białkowych chmurek). Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Krok 3
Wyciągnij cieciorkę z pieca i podkręć temperaturę do 230 st.
Wyłóż łyżką pianę z białek na posmarowaną olejem tackę lub naczynie do zapiekanka, formując 2 chmurki. W środku każdej z nich zrób wgłębienie na żółtko, które dodasz później. Dołek musi być dość spory, bo pod wpływem temperatury białko się trochę skurczy i zabraknie miejsca na żółtko. Wstaw do piekarnika. Piecz 3 minuty. Wyjmij chmurki z pieca i delikatnie włóż we wgłębienia żółtka. Wstaw na kolejne 3 minuty.
Krok 4
Wyłóż sałatę do głębokiej misy, na wierzchu ułóż cieciorkę, pomidory i awokado oraz jajko. Przygotuj dresing. Składniki wlej do słoiczka, szczelnie zakręć i energicznie potrząśnij. Skrop dresingiem sałatkę.
Smacznego!