Super zdrowa śniadaniowa misa mocy z pieczonymi jajkami, upieczoną na chrupko cieciorką, pomidorami, awokado i sałatą. Wszystko polane miodowym dresingiem.

Śniadanie, którym nie zgrzeszysz

Misa mocy

Przed rokiem Instagram oszalał na ich punkcie – eggs cloudy, czyli jajeczne chmury, nadzwyczaj fotogeniczne, robiły furorę w internecie. Patent jest prosty: trzeba oddzielić białko od żółtek, białka ubić jak na bezy i zapiec w piekarniku, a następnie dodać żółtka i znowu do pieca. Każdy to potrafi – wierzcie

Jajka rzeczywiście wyglądają fajnie i nieźle smakują – trochę jak włoska beza, tylko na słono.
Chmurne jajka zazwyczaj podaje się na toście lub grzance. My zafundowaliśmy sobie puchar warzyw jako podkładkę do pieczonych jajek.

Szczerze mówiąc clue programu, zamiast jajek, okazała się pieczona cieciorka. Podpieczona w piekarniku zmienia się w fantastyczną przekąskę, zdrowego snacka. Z zewnątrz jest chrupka jak orzeszek, ale środek jest miękki i kremowy. Coś pysznego! Doszliśmy z Agnieszką do wniosku, że powinni ją podawać w kinie. Sposób przygotowania – bajecznie prosty. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Wypróbuj nasze „grzeszne” przepisy na śniadanie na słodko:

Clafouitis

Brownie Katharine Hepburn

Dutch baby

Składniki: (dla 2 osób)

  • 2 jajka
  • Puszka cieciorki
  • Pomidorki koktajlowe
  • Awokado
  • Mieszanka sałat
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki curry
    (Do cieciorki możesz dodać dowolne przyprawy jakie lubisz)

Dresing:

  • Łyżka cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij jajka z lodówki, żeby się ogrzały. Jeśli są mocno schłodzone wstaw do ciepłej wody. Zimne białko nie ubije się na sztywną pianę.
Cieciorkę z puszki odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, pocierając nasionka, żeby pozbyć się skórki – bez niej cieciorka będzie bardziej chrupka. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop olejem, dodaj przyprawy: paprykę, pieprz kajeński, curry i wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut.

Krok 2
Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek (żółtka przełóż ostrożnie do 2 oddzielnych naczyń, albo trzymaj w połówkach skorupek – łatwiej będzie je później włożyć do białkowych chmurek). Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

Krok 3
Wyciągnij cieciorkę z pieca i podkręć temperaturę do 230 st.
Wyłóż łyżką pianę z białek na posmarowaną olejem tackę lub naczynie do zapiekanka, formując 2 chmurki. W środku każdej z nich zrób wgłębienie na żółtko, które dodasz później. Dołek musi być dość spory, bo pod wpływem temperatury białko się trochę skurczy i zabraknie miejsca na żółtko. Wstaw do piekarnika. Piecz 3 minuty. Wyjmij chmurki z pieca i delikatnie włóż we wgłębienia żółtka. Wstaw na kolejne 3 minuty.

Krok 4
Wyłóż sałatę do głębokiej misy, na wierzchu ułóż cieciorkę, pomidory i awokado oraz jajko. Przygotuj dresing. Składniki wlej do słoiczka, szczelnie zakręć i energicznie potrząśnij. Skrop dresingiem sałatkę.

Smacznego!

Misa mocy
Żółtko jednego z pieczonych jajek wylądowało w avocado. Idealnie pasowało w miejsce po pestce

Leave a Reply