Warzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Pokochacie to danie!

Warzywne spaghetti bolonese

Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti bolonese z cukinii. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik, ale za to o wiele mniej kaloryczne. Cukinia ma tę piękną cechę, że sama będąc lekko mdła, doskonale przyjmuje smaki innych składników i przypraw. Dlatego idealnie spełnia się w roli bazy potrawy, która łatwo daje się aromatyzować. Cukinia przy tym wszystkim zachowuje jędrność i chrupkość (oczywiście jeśli jest odpowiednio przyrządzona).

My uwielbiamy cukinię na surowo. Z pewnością znajdziecie przepisy na zucchini, czyli udawane spaghetti cukiniowe, zalecające wcześniejsze krótkie obsmażenie makaroników. Można i tak. Niestety, cukinia podgrzana puszcza sporo soku i danie może stać się wodniste. Naszym zdaniem lepiej i szybciej polać surową cukinię (chwilę wcześniej posoloną) gorącym sosem.

Danie dobre dla aktywnych

Zucchini z pulpecikami z indyka to jeden z naszych kulinarnych hitów: danie bardzo łatwe do zrobienia i przy tym niebywale pyszne. A do tego zdrowe i dobre dla osób, które ćwiczą. Łatwo je zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni je też idealnym na lunch do pracy. Gorąco polecamy!

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: dla 2 osób

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania
  • 2 łyżki tartego parmezanu do posypania

Na pulpeciki:

  • 250 g mielonego indyka
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Na sos:

  • 2 opakowania passaty pomidorowej (2×400 g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka oregano
  • Łyżka bazylii
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka miodu

Przygotowanie:

Krok 1
Wsyp do mięsa przyprawy: oregano, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dodaj tarty parmezan i wyrabiaj całość przez 2-3 minuty, aż mięso stanie się gładkie i zwarte. Odstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 2
Przygotuj sos. Rozgrzej w rondlu trzy łyżki oliwy. Obierz i posiekaj trzy ząbki czosnku. Wrzuć do rondla. Smaż ok. 2 minuty, pilnuj żeby czosnek się nie przypalił, bo stanie się gorzki i popsuje smak sosu. Dodaj suszoną bazylię i oregano. Wymieszaj wszystko, chwilę przesmaż i dodaj przecier pomidorowy. Smaż całość do 2 minut, tak aby składniki się połączyły. Dodaj pulpę pomidorową i wymieszaj. Przykryj rondel pokrywką i doprowadź do wrzenia, a potem gotuj na bardzo niewielkim ogniu przez 20 minut. Dopraw sos – dodaj sól i pieprz oraz łyżkę miodu żeby przełamać smak.

Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyjmij masę mięsną z lodówki, zwilż ręce olejem i formuj w dłoniach niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce do pieczenia. Po utoczeniu ostatniej kulki wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut.

Krok 4
Umyj i osusz cukinię. Spiralizatorem lub maszynką ze specjalnym ostrzem (obieraczką) pokój cukinię na cienkie paseczki w kształcie spaghetti. Jeśli nie masz takiego narzędzia, pokrój cukinie we wstążki zwykłą obieraczką do warzyw. Posól do smaku i wymieszaj.

Krok 5
Wyjmij pulpeciki z pieca i przełóż do sosu pomidorowego. Chwilę podgrzewaj.
Ułóż na talerzu zucchini, wyłóż na makaron sos z pulpetami, posyp siekaną pietruszką i parmezanem.

Smacznego!