Błyskawiczne, bardzo aromatyczne i pyszne danie. Kluczem do sukcesu jest smażony na szybko ananas, którego słodycz i kwaskowatość nadają charakteru całej potrawie.
Poziom trudności: łatwy
Czas: 15 minut
Stir fry ze świeżym ananasem
Przez lata ananas był dostępny w Polsce tylko w puszce, w formie równych okrągłych plasterków z dziurką w środku, zalanych niemożliwie słodkim syropem. Ktoś mógłby pomyśleć, że w stanie naturalnym ananasy wyglądają jak obwarzanki rosnące na drzewach. Niektórzy tak się do tego przyzwyczaili, że zapomnieli o świeżych ananasach. Według nas są zdecydowanie lepsze niż te z puszki (fuj, fuj). Warto wydać od czasu do czasu 5 zł, żeby zjeść kawałek pysznego ananasa, słodkiego i kwaśnego zarazem. Można go konsumować po prostu pokrojonego na cząstki, wycisnąć z niego sok (z jednego owocu uzyskacie ponad szklankę pysznego soku), albo wykorzystać jako dodatek podczas gotowania. Nam bardzo odpowiada azjatycki sposób przyrządzenia mięsa z ananasem – szybko smażone z dodatkiem warzyw i ryżu. Danie smakuje niesamowicie i jest bardzo proste w przyrządzeniu. Gorąco polecamy.
Do stworzenia tego przepisu zainspirował nas blog wholeandheavenlyoven.com.
Składniki:
- Polędwiczka średniej wielkości
- Szklanka pokrojonego, świeżego ananasa
- Mały brokuł
- Mała papryka czerwona
- 2 cm imbiru
- 1 średniej wielkości cebulka
- 2 ząbki czosnku
- Mała papryczka chili
- Sos sojowy
- Olej sezamowy
- Pół łyżeczki mąki do zagęszczenia
- Sok z cytryny
- 200 g ryżu
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczkę kroimy w plastry a następnie w paski. Świeżego, obranego ananasa kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, paprykę kroimy w paski. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Paprykę i brokuł wrzucamy wrzątku i blanszujemy przez 2 minuty – nie jest to konieczne, to raczej wersja dla tych, którzy wolą nieco bardziej miękkie warzywa w stir fry.
Krok 2
Rozgrzewamy kilka łyżek oleju w szerokim rondlu. Cebulę siekamy w piórka, czosnek w plasterki, obrany imbir w zapałkę. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy najpierw cebulę, po chwili czosnek, imbir i kilka sekund później polędwiczkę.
Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso straci czerwony kolor. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy.
Krok 3
Dodajemy ananasa. Smażymy chwilę aż owoc puści sok. Dodajemy odcedzony brokuł i paprykę oraz posiekaną papryczkę chilli. Mieszany. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego.
W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę o dodajemy do rondla, żeby zagęścić sos. Smażymy chwilę i ściągamy z ognia.
Krok 4
Gotujemy ryż. Najpierw ziarenka zalewamy wodą i odcedzamy – powtarzamy czynność jeszcze trzykrotnie, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Zalewamy ziarenka świeżą wodą w proporcji: jedna szklanka ryżu, półtorej szklanki wody. Zagotowujemy w odkrytym garnku. Kiedy woda zagotuje się, przykrywamy częściowo pokrywką, tak żeby para miała ujście. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy kilka minut, zaglądając czy woda nie odparowała z ryżu. Jeśli tak się stanie podlewamy delikatnie wodą. Następnie przykrywamy garnek zupełnie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec ściągamy z ognia, zdejmujemy pokrywkę i spulchniamy ryż widelcem.
Krok 5
Na ryż wykładamy mięso i warzywa. I pałaszujemy!