Spaghetti primavera – pyszna wiosenna pasta! Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron jaki można sobie wyobrazić.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 duże
Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Niedawno zrobiliśmy własną wersję dania w formie pęczotto, które okazało się jednym z hitów na Niedzielnym kucharzu. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem 🙂
Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku, który sos robił na bulionie.
Polecamy Wam ten przepis, bo jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne.
Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark.
Składniki:
- Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty)
- Mały brokuł
- Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk)
- Mała cukinia
- 1/2 szklanki groszku (może być mrożony)
- 1/2 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)
- 6 pieczarek lub 4 boczniaki
- Duża garść pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- Zielenina – pietruszka, bazylia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj 4 szklanki wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
W międzyczasie zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. Dodaj brokuła, groszek, fasolkę szparagową, szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Odcedź.
Krok 3
Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Obierz i pokrój w cienkie plastry boczniaki lub pieczarki. Smaż krótko na intensywnym ogniu. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, dodaj 2 ząbki czosnku posiekane w plastry. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj całość.
Krok 5
Dodaj sos jogurtowy do makaronu. Wymieszaj. Dodaj warzywa, zetrzyj na wierzch parmezan, posyp posiekaną zieleniną.
Smacznego!
Szukasz więcej wiosennych dań? Sprawdź przepis na pęczotto primavera.