Świetny pomysł na pyszny i zdrowy, a zarazem szybki lunch. Świeże warzywa miesza się z gotowanymi składnikami. Zamiast krewetek możesz użyć tofu, łososia wędzonego lub jajka.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Micha pełna zdrowia
Dzisiaj mamy dla Ciebie kolejną michę pełną zdrowia. Pomysł zaczerpnęliśmy od fitmencook.com. To nasz ulubiony bloger z Nowego Jorku, którego patenty na zdrowe jedzenie już kilka razy wrzucaliśmy na Niedzielnego Kucharza.
Zamiast ryżu, tak jak w oryginalnym przepisie, wykorzystaliśmy pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą.
Z kolei zamiast łososia, jak w oryginale, użyliśmy krewetek. Nie każdy je lubi. Jeśli za nimi nie przepadasz, albo nie chcesz wydać na danie zbyt wiele – dodaj do misy dowolną rybę wędzoną albo jajko na twardo.
Jeśli chodzi o pozostałe składniki – możesz wrzucić do misy każde warzywo lub owoc na który masz ochotę, na surowo i upieczony, np.: awokado, marchew, selera naciowego.
Składniki:
- Szklanka pęczaku
- Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona)
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 6 szparagów zielonych
- Kawałek cukini
- 10 krewetek (najlepiej surowych)
- 2 łyżki oleju
Dressing
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego albo winnego
Zaprawa do krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz pęczak pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, a następnie wysyp na niego pęczak. Smaż, mieszając przez 3 minuty, a potem zalej kaszę dwiema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut.
Krok 3
Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego.
Krok 4
Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź.
Krok 5
Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe!
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie sprawdź też:
Buddha bowl
Sushi bowl
Misa mocy z jajkami na chmurze.