Kolorowa, zdrowa, smaczna i bardzo łatwa do zrobienia. Buddha bowl to super sałatka do szybkiego przyrządzenia ze składników, które akurat masz pod ręką.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Buddha bowl z serem halloumi
W Buddha bowl piękne jest to, że nie ma jednej receptury. Możesz dowolnie dobierać składniki, ważne by były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo mieszanką jednych i drugich. Najlepiej kiedy są to składniki o różnej teksturze: chrupiące i miękkie, słodkie i kwaśne. Misa powinna mieć również solidną bazę: ryż albo kaszę, np. komosę lub bulgur.
Do dania fajnie pasuje ser halloumi, ale możesz też użyć tofu, kurczaka albo owoców morza.
Całość polana jest bardzo prostym dresingiem. Dziś proponujemy klasyczny dresing do ryżu w stylu azjatyckim.
Misa obfitości z krewetkami i pęczakiem
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- Pęczek rzodkiewek
- Mały ogórek
- Szklanka posiekanej czerwonej kapusty
- 2 małe marchewki
- Garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki ryżu
Dresing
- 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i znowu zalej zimną woda i mieszaj ziarenka. Powtarzaj czynność 3-4 razy, aż woda spod ryżu nie będzie już mętna. Zalej ryż 1 /3 szklanki wody. Zagotuj. Zmniejsz ogień, przemieszaj ryż, żeby nie przywierał do dna naczynia. Przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i trzymaj pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Krok 2
W międzyczasie, pokrój ser w plastry. Rozgrzej patelnię i na dość mocnym ogniu, bez tłuszczu, smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
Krok 3
Przygotuj dresing: wlej do słoiczka wszystkie wskazane składniki, zakręć i energicznie potrząśnij.
Krok 4
Posiekaj warzywa. Na dnie misy ułóż ryż a na nim warzywa i ser. Polej dresingiem. Możesz wcinać!
Smacznego!